Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is niets meer dan een heftige ontsteking van een haarfollikel of haarzakje in uw huid. Wanneer er meerdere haarzakjes tegelijk ontstoken zijn dan spreken we van een negenoog. Steenpuisten komen het meeste voor op de behaarde delen van ons lichaam, hierbij kun je denken aan de liezen, de billen, de nek, het gezicht en de neus. Ook kunnen steenpuisten voorkomen in de oksels. Een steenpuist ontstaat meestal wanneer een haarzakje verstopt raakt of bij een wondje of beschadiging aan de huid. Ook schurende kleding en vochtige kleding kunnen zorgen voor het ontstaan van een steenpuist.

Wanneer bacteriën in staat zijn om het haarzakje binnen te dringen dan kunnen zij ervoor zorgen dat er een ontsteking gaat ontstaan. De bacteriën die de steenpuist veroorzaken heten de stafylokokken, in zeldzame gevallen kunnen ook andere bacteriën zoals de streptokokken de steenpuist veroorzaken.

Hoe herken je een steenpuist of negenoog

Een steenpuist begint in de meeste gevallen als een rode plek op uw huid waar zich langzaam een bult begint te vormen. De bult zal steeds groter worden en pijnlijk gaan aanvoelen. Uiteindelijk zal middenin de bult een gele puskop ontstaan waaruit de steenpuist uiteindelijk zal open knappen. Het tijdsverloop van een steenpuist is ongeveer een week tot 10 dagen. De steenpuist knapt vanzelf of met enige hulp open waarna de pus vrij zal komen. Het is belangrijk de pus en etter grondig af te deppen en te verwijderen en de huid te desinfecteren om besmetting te voorkomen. Voor het desinfecteren gebruiken wij altijd Betadine of zuivere alcohol.

Kan ik zelf iets doen tegen een steenpuist?

Als je het antwoord hebt op de vraag: wat is een steenpuist dan kan je zelf gaan kijken of je er iets tegen kunt gaan doen.Het is belangrijk dat je de steenpuist de tijd geeft om rijp te worden. Door de steenpuist te forceren door er in te gaan knijpen of prikken vererger je de ontsteking alleen maar en wordt de kans op ernstige littekenvorming steeds groter. Vroeger werd het proces van rijpen versneld door er trekzalf op te smeren. Hoewel dit niet echt gebruikelijk kunt u hier wel baat bij hebben.

Met de volgende tips tegen steenpuisten voorkomt u dat de bacteriën verspreid worden. Wanneer u regelmatig last heeft van steenpuisten is er wellicht sprake van furunculose en dan zijn deze tips tegen steenpuisten nog belangrijker voor u. Meer over furunculose leest u overigens op deze pagina.

 • Probeer de steenpuist niet aan te raken of te forceren door te drukken of te knijpen
 • Zorg voor een goede hygiëne en was uw handen regelmatig met desinfecterende zeep
 • Houdt uw nagels kort aangezien zich daar bacteriën ophopen
 • Neem elke dag schone handdoeken
 • Reinig u zelf elke dag met een goede antibacteriële zeep
 • Heeft u vaker steenpuisten (furunculose) Kies dan voor een zeep of shampoo die chloorhexidine of povidonjodium bevat en was u zelf daar 2 tot 3 keer per week mee.
 • Werkt u in de voedingsmiddelenindustrie dan is extra voorzorg noodzakelijk, daarvoor neemt u het beste contact op met uw bedrijfsarts.

Naar de huisarts met steenpuisten?

Het is soms verstandig om contact op te nemen met uw huisarts wanneer u problemen of last heeft van uw steenpuist. Wat is een steenpuist is een goede vraag voor de huisarts.

Neem contact op met uw huisarts als u:

Pampers
 • U koorts gaat krijgen of wanneer u zich algemeen ziek voelt
 • De steenpuist zich rond uw neus of bovenlip bevind
 • U een diabetes patiënt bent
 • Wanneer u door ziekt of medicijnen een verminderde weerstand heeft
 • U vatbaar bent voor infecties doordat u bijvoorbeeld een kunstklep in uw lichaam heeft

Medicijnen tegen steenpuisten, wat is een steenpuist behandeling?

Penicilline antibiotica tegen steenpuist

Penicilline antibiotica is een medicijn dat veel verschillende bacteriën kan doden en deze medicijnen worden goed opgenomen door ons lichaam. Deze medicijnen blokkeren een bepaald eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei en vermenigvuldiging van bacteriën. Door de unieke en specifieke werking worden deze medicijnen ingezet bij huidinfecties. Wanneer u regelmatig last heeft van steenpuisten of furunculose dan wordt er vaak een antibioticakuur voorgeschreven door de huisarts.

Erythromycine

Erythromycine is een medicijn dat de groei van veel bacteriën remt. Het werkt effectief bij de aanmaak van eiwit binnen de bacterie. Een bacterie is niet in staat om te groeien zonder dit eiwit en zal daardoor versneld afsterven. Erythromycine wordt veelal voorgeschreven wanneer een penicilline antibiotica kuur niet gebruikt kan worden door bijvoorbeeld een overgevoeligheid hiervoor.

Steenpuist medicijnen

Bij steenpuisten zijn medicijnen niet of nauwelijks nodig. De achterliggende reden hiervoor is het snelle verloop van een steenpuist. In sommige gevallen is het wel verstandig om medicijnen in te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt en koorts krijgt van de steenpuist. Ook zijn medicijnen tegen een steenpuist belangrijk wanneer de steenpuist op of rond de bovenlip, de neus of de oren zit. In dat geval zal de huisarts vrijwel altijd een antibioticakuur voorschrijven om de steenpuist te behandelen en om verdere steenpuisten te voorkomen.
Wanneer je een slechtere weerstand hebt zal de arts waarschijnlijk ook medicijnen voorschrijven. Dit kan het geval zijn wanneer je extra gevoelige bent voor een infectie met de stafylokokken bacterie door o.a. diabetes. Ook mensen met een kunstklep in het hart zullen medicijnen voorgeschreven krijgen wanneer een streptokokkeninfectie dreigt.

Natuurlijke behandeling steenpuist?

Bij het natuurlijk behandelen van een steenpuist kun je ook gebruik maken van trekzalf. De trekzalf zorgt er voor dat de ontsteking naar buiten wordt getrokken en maakt de boven de steenpuist liggende huid dunner zodat de steenpuist sneller kan openknappen. De trekzalf is wat uit de gratie geraakt maar bij het behandelen van steenpuisten, onderhuidse puisten, abcessen en cysten kan trekzalf nog veel betekenen. Wanneer je meer wilt weten over het behandelen van huidaandoeningen zoals de steenpuist met trekzalf dan is dit artikel zeer interessant.

Steenpuisten herkennen

Steenpuisten of met andere woorden furunkels worden veroorzaakt door een ontsteking in een haarzakje dat besmet wordt door de stafylokokkenbacterie. Steenpuisten komen relatief vaak voor, vooral bij mannen tussen de 15 en 29 jaar zijn steenpuisten een veel voorkomend probleem. Steenpuisten komen vrijwel altijd voor op het lichaam op de plaatsen waar veel haargroei aanwezig is. Steenpuisten zien we dan ook vaak op de billen, in de liezen, in het gezicht, in de nek en op de rug. Ook een puist in de oksel komt vaak voor hoewel dit meestal geen steenpuist is maar een ontstoken haarzakje dat ook wel een abces wordt genoemd. Een onderhuidse puist of een grote puist moet niet vergeleken worden met een steenpuist!

Een steenpuist herkennen is vrij eenvoudig aan de hand van het rijpingsproces. Het begint mmet een harde en rode bult die warm aanvoelt en steeds groter begint te worden. Na verloop van een aantal dagen ontstaat er een zwart puntje die pijn begint te doen. Wanneer hij nog rijper wordt veranderd het zwarte puntje in een witgelige kop waardoor de steenpuist zal openknappen.

Vitamines en supplementen online kopen