Tips tegen steenpuisten

De beste tips tegen steenpuisten

De top 10 behandelingen tegen steenpuisten

Lees hier de 10 tips en behandelingen tegen steenpuisten die je zelf kunt doen.

Last van een steenpuist hebben is al erg genoeg maar je bent zeker niet de enige. Zelfs de meest gezonde mensen krijgen wel eens last van een steenpuist. Zelf heb ik er ook af en toe last van en et de volgende 10 tips weet ik de steenpuist snel weer een kopje kleiner te maken. Er zijn genoeg behandelingen en dingen die je kunt doen om een steenpuist te voorkomen en om er versneld vanaf te komen.

In de praktijk is een steenpuist en infectie in jouw huid. Een steenpuist begint in vrijwel alle gevallen met een ontstoken haarzakje of haarfollikel. Hierdoor heb je het meeste last van steenpuisten op de gebieden van je lichaam waar je veel haargroei hebt. De steenpuist begint klein en de huid eromheen raakt al snel rood van de heftige ontsteking die plaatsvindt in de huid. Wanneer er zich meerdere steenpuisten rondom elkaar vormen is er sprake van een zwaardere infectie. Een andere benaming hiervoor is een negenoog of een karbonkel. Heb jij last van een karbonkel dan moet je hiermee naar de huisarts omdat de infectie naar binnen toe kan slaan.

De oorzaak van een steenpuist ligt bij een bacterie die we de stafylokokken bacterie noemen. Deze besmettelijke stafylokokkenbacterie kan je huid binnendringen door zelfs de kleinste wondjes en van daaruit zorgen voor een infectie die een steenpuist als resultaat heeft.

Steenpuist herkennen

Een steenpuist kun je zelf herkennen aan de felrode huid rondom de keiharde bult. De steenpuist kan soms wel een centimeter groot worden en bijzonder pijnlijk zijn. Na enkele dagen zal zich in het midden van de steenpuist een witgelige kop vormen waardoor de steenpuist uiteindelijk ook zal openknappen. De steenpuist en de bijbehorende infectie en de ontstoken houdt kunnen ook koortsig of warm gaan aanvoelen. Het is goed om te weten dat je altijd d huisarts kunt raadplegen wanneer je de infectie of ontsteking niet vertrouwd.

Steenpuist behandeling

Zoals al eerder genoemd kun je veel doen om steenpuisten te behandelen en hiervoor hoef je niet altijd de medische weg te kiezen.

Wanneer je een steenpuist hebt zijn de volgende tips tegen steenpuisten erg welkom!

Tips tegen steenpuisten: Gebruik een warm kompres

Door een arm kompres aan te brengen op de steenpuist kun je de pijn en het koortsige gevoel wat de steenpuist met zich meebrengt verminderen. Daarnaast zorg je ervoor dat de steenpuist sneller zal gaan rijpen en daarmee dus ook sneller tot uitbarsting zal komen. Een warm kompres maak je zelf snel en makkelijk met een handdoek onder de warme kraan te houden en uit te wringen.

Pampers

Tips tegen steenpuisten: Zorg dat je de beste antibacteriële zeep in huis hebt

Zelf heb ik altijd antibacteriële zeep in huis voor mijn dagelijkse wasbeurt! Helemaal wanneer je last hebt van een moeilijke huid met acne, puisten of steenpuisten is antibacteriële zeep onmisbaar. Een van de allerbeste antibacteriële zepen die er is bevat natuurlijk Tea Tree Olie. Ook nadat een steenpuist is opengeknap is deze zeep onmisbaar om de kans op verdere besmetting te minimaliseren.

Tips tegen steenpuisten: Alcohol en Betadine

Wanneer een steenpuist is geknapt is desinfectie met zuivere alcohol en/of Betadine erg belangrijk om besmetting van de omliggende huid te voorkomen! Herhaal dit tot je zeker weet dat de steenpuist leeg is. Een steenpuist is leeg wanneer er enkel nog bloed en geen pus meer uit komt! Geen alcohol of Betadine in huis? Bestel het snel op onze site!

Behandeling van steenpuisten: Antibiotica bij steenpuisten

Vertrouw je het niet of heb je last van regelmatig terugkerende steenpuisten dan kan de huisarts je antibiotica voorschrijven. Ook kan de huisarts de steenpuist draineren, dit betekent in feite dat hij er een kleine incisie in maakt en de steenpuist leeg haalt. Met de antibiotica zorg je er daarna voor dat de laatste bacteriën uitgeroeid worden.

Trekzalf bij het zelf behandelen van een steenpuist

Zelf vindt ik trekzalf ideaal! Trekzalf zorgt er namelijk voor dat de puist sneller rijpt en open zal knappen! Daarna zorgt de trekzalf ervoor dat de pus sneller afgevoerd wordt zodat er een scone wond overblijft. Hoewel trekzalf niet zo populair meer is kan het bij huidaandoeningen als steenpuisten, onderhuidse puisten of abcessen voor een snelle doorbraak zorgen en daarmee natuurlijk ook verlichting! Trekzalf heeft unieke kwaliteiten die jammer genoeg steeds minder bekend zijn.

Steenpuist voorkomen

Natuurlijk is het voorkomen van steenpuisten altijd het beste! Omdat een steenpuist in veruit de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie is een goede hygiëne het allerbelangrijkste. Zorg voor een goede hygiëne door je zelf dagelijks te wassen met de bovengenoemde antibacteriële zeep en verwissel je ondergoed dagelijks. Vervang ook je beddengoed regelmatig en was deze op 90 graden. Wanneer je last hebt van wondjes is het belangrijk om deze goed schoon te houden met alcohol of Betadine.

Immuunsysteem en steenpuisten voorkomen

Ons immuunsysteem strijdt altijd tegen virussen en bacteriën! Zorg er daarom voor dat je immuunsysteem sterk is door gezond te leven. Veel goede voeding en de juiste aanvulling met vitamines en mineralen helpt hier natuurlijk bij. Net zoals slechte voeding en roken een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem trouwens! Ook stress kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem! Kies er daarom voor om af en toe te relaxen en stress te verlagen! Door te sproten bouw je weerstand op, probeer daarom dagelijks in beweging te komen en op die manier je immuunsysteem te ondersteunen!

Vitamines en supplementen online kopen

Meer lezen over de manieren die er zijn om steenpuisten te voorkomen of om steenpuisten te behandelen? Wil je weten wat je moet doen bij een steenpuist kind, steenpuist gezicht of steenpuist lies? Kijk dan snel verder op deze website!