Terugkerende steenpuisten

Van terugkerende steenpuisten  is sprake wanneer je regelmatig last hebt van steenpuisten of negenogen. In dit geval spreken we van furunculose of terugkerende steenpuisten wanneer je vaker dan ongeveer 4 keer per jaar last hebt van steenpuisten of van negenogen (meerdere steenpuisten tegelijkertijd). We weten nu dat terugkerende steenpuisten in de medische wereld ook wel chronische furunculose genoemd wordt. Wanneer je last hebt van terugkerende steenpuisten is het raadzaam om een arts raad te plegen die kan gaan onderzoeken wat hier de oorzaak van kan zijn. In het geval van chronische furunculose kan hier een onderliggende reden voor zijn en de huisarts kan je zelfs door verwijzen naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Bij oorzaken van terugkerende steenpuisten kan gedacht worden aan een slecht functionerend immuunsysteem of diabetes. Ook kan jij de drager zijn van de staphylococcus bacterie waardoor er een verhoogde kans bestaat op huidinfecties en ontstekingen. Deze bacterie leeft in veel gevallen zonder schade aan te richten op en in je neus. Ben je dan ook een drager van deze bacterie dan heb je direct een verhoogd risico op huidinfecties en steenpuisten. De bacterie steekt vooral de kop op bij huidbeschadigingen. De behandeling vindt in veel gevallen plaats met antibiotica en/of een antibiotische neuscrème die de bacterie uitroeien waardoor de kans op steenpuisten kleiner wordt.

terugkerende steenpuisten, chronische furunculose

Terugkerende steenpuisten voorkomen

Wanneer je last hebt van terugkerende steenpuisten of chronische furunculose is het verstandig om ook eens je voedingspatroon en levensstijl onder te loep te nemen. Heb je de gewoonte om veel fastfood, suikers en bewerkte voedingsmiddelen te eten dan is het wellicht het overwegen waard om deze bijzonder slechte producten eens een periode te laten staan om te kijken wat voor effect dit op het ontstaan van steenpuisten heeft. Het is namelijk een mogelijke veroorzaker van steenpuisten! Je lichaam krijgt zoveel slechte voeding binnen dat het er ergens uit zal moeten… En ja dat kan inderdaad door middel van steenpuisten! Ook door een goede persoonlijke hygiëne kun je steenpuisten voorkomen, zorg ervoor dat je voldoende en goed jezelf schoonmaakt door te douchen en te wassen. Het is uiteraard mogelijk om darbij te kiezen voor een goede desinfecterende en antibacteriële zeep.

Pampers

Hygiëne bij terugkerende steenpuisten of chronische furunculose

Niet alleen bij terugkerende steenpuisten of furunculose is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiene. Bij de meeste huidaandoeningen waaronder ook de steenpuist is een slechte hygiëne niet bevorderlijk voor de genezing en al helemaal niet bij het voorkomen van ernstige infecties in en op de huid. Kies dan ook voor een goede desinfecterende zeep, shampoo of cleanser om bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen van je huid. Ook een gezond voedingspatroon met de juiste vitamines en mieralen en voldoende water kan helpen bij het voorkomen van steenpuisten. Je conditie en weerstand wordt er namelijk alleen maar beter van en je zorgt zelf voor minder afvalstoffen in je lichaam die er toch weer ergens uit moeten komen.

Zolang je last hebt van een infectie met pus en etter in jouw huid dan bestaat altijd het risico dat enkele bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen en op andere plekken in je lichaam voor infecties kunnen zorgen. De kans op deze dubbele infectie is niet heel groot maar wel altijd aanwezig. Wanneer je dan ook gaat knijpen of prikken in een steenpuist die nog niet rijp is verhoog je enkel het risico hierop. Wees dan ook geduldig voordat je steenpuisten gaat uitknijpen. Doe dit niet eerder dan dat de steenpuist daar rijp genoeg voor is.

Zelf heb ik altijd het gevoel gehad dat wanneer mijn dieet door feestjes en partijen of teveel drukte op het werk bijzonder veel vet en teveel suiker (of suikervervangers) bevat dat mijn huidproblemen alleen maar toenemen. Ik krijg meer last van puistjes waar ik altijd al last van heb gehad en ook krijg ik dan regelmatig te maken met steenpuisten of negenogen. Een reden voor mij om te kiezen voor een dieet met zo min mogelijk suikers en verzadigde vetten.

Vitamines en supplementen online kopen