Talgkliercyste of talgcyste

Talgkliercysten komen relatief veel voor en het zijn over het algemeen niet kankerige huidcysten. Een Cyste is niet natuurlijk in ons lichaam en wordt derhalve beschouwd als een abnormaliteit. Een talgkliercyste bevat talg of huidvet dat ingekapseld is door het lichaam. Talgkliercysten komen het meeste voor op het gezicht, de nek en de schouders. Een tagkliercyste groeit langzaam maar gestaag door en zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel ongemak veroorzaken en als hinderlijk worden ervaren. Een huisarts of dermatoloog (huidarts) kan de diagnose talgcyste over het algemeen vrij eenvoudig stellen. Soms kiest de arts ervoor om de talgkliercyste te laten onderzoeken in het laboratorium op goedaardigheid of kwaadaardigheid.

Oorzaken Talgkliercyste

Talgkliercysten vormen zich in het begin in de talgklieren, de talgklieren produceren talg dat noodzakelijk is voor een soepele huid en tevens zorgt voor de bescherming van onze huid. En cyste kan zich ontwikelen wanneer de talgklier en het kanaal dat de talg naar buiten afvoert beschadigd raakt of geblokkeerd wordt. Omdat de talgkliercyste ontstaat in de talgklier hebben mensen met acne vaak eveneens last van talgcysten. Ook een wond of een chirurgische ingreep kan de oorzaak zijn van een talgkliercyste. Ook kan een talgkliercyste ontstaan omdat het genetisch bepaald is, in dat geval spreken we van het syndroom van Gardner.

Symptomen Talgkliercyste

Talgkliercysten zitten over het algemeen op de huid en een cyste is daar meestal ook duidelijk zichtbaar. Wanneer de talgkliercyste duidelijk aanwezig is kan dat hindrlijk zijn. Over het algmeen is een talgkliercyste niet pijnlijk en kun je er gewoon in drukken of knijpen met als resultaat dat de ingekapselde vloeistof slechts onder de druk heen en weer beweegt. Talgkliercysten komen over het algmeen het meeste voor op de hoofdhuid, het (aan-)gezicht de nek, de rug en de schouders. Wanneer en talgkliercyste groter wordt dan 5 centimeter of regelmatig terugkomt nadat hij verwijderd is dan is extra onderzoek naar de aard van de cyste noodzakelijk. Dit is ook het geval wanner de talgkliercyste tekenen van een ontsteking met roodheid en pus gaat vertonen.

Pampers

Diagnose talgkliercyste

De diagnose talgkliercyste is meestal vrij eenvoudig te stellen door de huisarts of dermatoloog. Aan de hand van een lichamelijk onderzoek kan de arts besluiten om aanvullend onderzoek te doen door tests in het laboratorium te laten doen om mogelijke kwaadaardigheid uit te sluiten. In dat geval wordt door een stansbiopsie een stukje weefsel uit de talgkliercyste verwijderd en ter onderzoek opgestuurd.

Behandeling Talgkliercyste

De talgkliercyste kan behandeld worden door deze te draineren of middels een operatieve ingreep te verwijderen. In de meeste gevallen wordt een talgcyste gewoon verwijderd om bijvoorbeeld cosmetische redenen. Aangezien de talgcyste over het algemeen niet schadelijke en ggevaarlijk is laat de arts u zelf kiezen wat u wilt doen met de talgcyste. Wanneer u de talgkliercyste laat verwijderen zal dit in alle gevallen met verdoving gebeuren.Hierdoor zal er sechts na de ingreep een beetje pijn te voelen zijn. Ook het kapseltje dat je lichaam om de cyste heeft aangebracht wordt bij de ingreep verwijderd. Opmerkelijk detail is dat de inhoud van de cyste behoorlijk ranzig ruikt doordat het al lange tijd in de cyste heeft gezeten.

Vitamines en supplementen online kopen

Zelfhulp talgkliercyste of talgcyste

Omdat een talgkliercyste volledig moet worden verwijderd inclusief het kapsel wat je lichaam om de cyste heeft aangeegd is er geen zelfhulp mogelijk bij een talgkliercyste. Ga er niet zelf in lopen prikken en knijpen want dan zorg je slechts voor een vergroot risico op ontstekingen en littekens. Kies ervoor om een talgcyste door de medisch professional te laten verwijderen. Wanneer je last ervaart van een talgcyste dan kun je eventueel met een warm of koud kompres de druk wat wegnemen. Na de behandeling en verwijdering van de talgkliercyste kun je de wond verzorgen door deze schoon te houden en eventuele littekens kun je behandelen met littekencréme zoals Bio Oil. Ga in geen enkel geval zelf de talgcyste verwijderen!