steenzweer of steenpuist

Een steenzweer is een steenpuist of furunkel! Steenzweer is de vroegere benaming voor de steenpuist!

Een steenzweer is een kleine ontsteking in de huid die zeer veel pijn kunnen doen. Maar wat is een steenzweer of steenpuist nu precies, hoe kan je de steenzweer of steenpuist herkennen, hoe voorkom je steenpuisten en belangrijker nog: hoe kan je die pijnlijke huidaandoening behandelen?

Wat is een steenpuist of steenzweer?

Wanneer je last hebt van een steenpuist is er een haarzakje ontstoken en een bacterie door dit haarzakje naar binnen gedrongen. Dit ontstoken haarzakje of haarfollikel zit in je huid en door de ontsteking vormt er zich een rode en harde bult waar zich na een aantal dagen een puskop op gaat vormen. Verantwoordelijk voor de steenpuist is de bacterie die bij alle mensen standaard op de huid aanwezig is. Deze bacterie heet de stafylokokken bacterie. Wanneer deze bacterie een haarzakje weet te penetreren ontstaat de steenpuist. Binnendringen van het haarzakje kan door verscheidene gebeurtenissen getriggerd worden. Hierbij kun je denken aan schurende kleding, slechte hygiëne, wondjes die niet behandeld worden en ga zo nog maar even door.

Op bepaalde lichaamsdelen komen steenpuisten vaker voor dan op andere plekken op jouw lichaam. Vaak komen ze voor op de behaarde gebieden: de oksels, op je billen, in de nek of in je gezicht. Dit zijn op het gezicht na de delen van je lichaam waar vaak wrijving van kleding plaatsvindt. Ook op plaatsen van je lichaam waar het snel vochtig wordt komen vaker steenpuisten voor. Denk daarbij aan je kruis en de liezen.

Pampers

Symptomen van een steenpuist of steenzweer

Je kan een steenzweer herkennen als een rode bult die boven op je huid ligt. De steenzweer zelf en de rondom liggende huid zijn felrood gekleurd en behoorlijk pijnlijk. Een steenpuist kan relatief klein blijven maar kan ook fors uitvallen zoals op de foto’s te zien is. Naarmate de steenpuist rijper wordt kan hij ook fors groeien door de opbouw van pus en etter in de ontsteking. Deze pus en etter ontstaat doordat ons lichaam witte bloedcellen het gevecht in stuurt tegen de ontsteking die dood gaan en de afsterving van huidweefsel (necrose).

Mensen die last hebben van steenpuisten geven vaak aan last te hebben van pijn. Deze pijn is logisch omdat je te maken hebt met een ontsteking die pijn en koorts met zich mee kan brengen. Ook wanneer de steenpuist op een plaats zit waar veel lichaamsbeweging is zoals tussen de billen of op de liezen kan een steenpuist flink pijn doen. Dit geldt natuurlijk ook voor schurende en te strakke kleding.

Vitamines en supplementen online kopen

Wil je nog meer informatie over de steenpuist (furunkel) of negenoog (karbunkel):

Steenpuisten