Perianaal abces

Perianaal abces

Wat is een perianaal abces en hoe wordt een perianaal abces behandeld of verwijderd. Wat kun je zelf doen als je last hebt van een perianaal abces en welke medicijnen worden voorgeschreven bij de behandeling van een perianaal abces. Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan zal de term fistel ook vaak worden gebruikt door de arts. Over het algemeen is een perianaal abces niet pijnlijk totdat de ontsteking te groot wordt of je een ingreep hebt ondergaan om het perianaal abces te laten verwijderen.

Ga altijd naar de huisarts wanneer je last hebt van perianal abces!

Een perianaal abces is een andere benaming voor een perianale fistel of gewoonweg een fistel of een perianale fistel

Wat is een perianaal abces?

Een perianaal abces is een bacteriële ontsteking van meestal een kliertje in of rond de anus. Deze ontsteking kan zich in zwaardere gevallen ook nog eens uitbreiden naar de huid rond de anus. Doordat er zich een ontsteking vormt komt er pus en etter vrij die zich gaat ophopen in een holte. Symptomen bij een perianale fistel of een perianaal abces zijn meestal een pijnlijke zwelling in de buurt van de anus en de billen die niet uit zichzelf zal verdwijnen. Bij deze aandoening is een medische ingreep meestal noodzakelijk.

Wat is een perianale fistel of een perianaal abces?

Wanneer je last hebt van een fistel bij de anus die we ook wel een perianale fistel of fistula noemen dan is er een gangetje/kanaaltje ontstaan tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. In vrijwel de meeste gevallen is er eerst een ontsteking geweest die we zoals hierboven beschreven een perianaal abces noemen dat geopereerd is geweest. Geschat wordt dat bij ongeveer 30% van de perianale abcessen een fistel ontstaat.

Perianaal abces diagnose

Wanneer je last hebt van een abces rond of in de anus dan is een afspraak bij de arts om deze te behandelen noodzakelijk. Wanneer er geen duidelijke uitwendige symptomen van een abces zijn kan de (huis)arts de diagnose bevestigen door de anus inwendig te onderzoeken. Wanneer de arts een pijnlijke zwelling constateert kan de diagnose van een perianaal abces gesteld worden waarmee het begin van de behandeling kan beginnen. Een perianaal abces behandelen gebeurt vrijwel altijd in het ziekenhuis onder een algehele of gedeeltelijke narcose.

Behandeling van een perianaal abces

Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan kom je in een pijnlijke stroomversnelling bij de chirurg terecht. De gebruikelijke behandeling van een abces bij of aan de anus bestaat namelijk uit een operatie waarbij het abces wordt opengelegd en de pus en etter wordt verwijderd. Deze ingreep gebeurt uiteraard onder verdoving. De ingreep zal in veruit de meeste gevallen in het ziekenhuis worden uitgevoerd waardoor je ook opgenomen wordt. De operatie zelf gebeurt door de chirurg met gedeeltelijke anesthesie of volledige anesthesie. De ingreep zelf is volledig pijnvrij maar de periode na de operatie is bijzonder vervelend op verschillende manieren.

Pampers

De wond zal na de operatie opengehouden worden zodat de ontsteking de ruimte krijgt om volledig naar buiten toe te verdwijnen. Ook zal de wond regelmatig gespoeld moeten worden om alle etter weg te krijgen. In mijn geval was de wond vrij fors en werd deze in eerste instantie opengehouden door er watten in te leggen die de volgende dag verwijderd moesten worden. Door de wond open te houden kan deze van binnenuit gaan helen en uit zichzelf weer gaan dichtgroeien is de gedachte achter deze vorm van behandeling.

Complicaties na een perianaal abces

Ook al wordt de behandeling nog zo goed en zorgvuldig uitgevoerd, er is altijd kans op complicaties. Wanneer het abces niet volledig is verdwenen of terugkeert kunnen er fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke gangen waardoor de pus en etter vrij heen en weer kan lopen. Deze kananalen zijn in sommige gevallen bijzonder lang en moeten volledig opengelegd of verwijderd worden door de chirurg.

Abces zelf behandelen

Wanneer je last hebt van een abces is het daarom belangrijk te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en een goede weerstand. Dit betekende in mijn geval dat ik ben overgestapt op gezonde voeding en veel water in plaats van suikerhouden frisdrank en dat ik ben gestopt met het drinken van alcohol en roken. Hoewel dit gevoelsmatig geen pretje was bleek in de praktijk wel dat ik geen last meer kreeg van een fistel. Terwijl ik daarvoor in totaal drie keer ben behandeld door de chirurg aan een perianaal abces en fistels.

Zoals al eerder gezegd kun je behalve zorgen voor een goed immuunsysteem weinig doen om een perianaal abces of een fistel te behandelen. Natuurlijk kan de arts in combinatie met de ingreep medicijnen zoals antibiotica voorschrijven. Denk je last te hebben van deze bijzonder vervelende aandoening dan is de enige oplossing een bezoek aan de (huis)arts.

Symptomen van een fistel

Wanneer je last krijgt van een fistel dan merk je dit door het verlies van etter en pus ergens op of tussen de billen. Een vochtige plek in het ondergoed is hier meestal het resultaat van. Wanneer je op zoek gaat naar de opening dan zie je vaak een bultje dat lekt. Het kan zelfs lijken op een puist of puistje op of tussen de billen.

De behandeling van een perianaal abces of fistel

Een fiste gaat eigenlijk nooit van zichzelf weer over. In simpelweg alle gevallen zal een perianale fistel altijd geopereerd moeten worden. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk door de chirurg die allemaal onder narcose of plaatselijke verdoving worden uitgvoerd. Een fistel komt vrijwel altijd voort uit een niet goed genezen perianaal abces.

Vitamines en supplementen online kopen

https://www.youtube.com/watch?v=8wih8F2w9JE

Tips tegen steenpuisten

De beste tips tegen steenpuisten

De top 10 behandelingen tegen steenpuisten

Lees hier de 10 tips en behandelingen tegen steenpuisten die je zelf kunt doen.

Last van een steenpuist hebben is al erg genoeg maar je bent zeker niet de enige. Zelfs de meest gezonde mensen krijgen wel eens last van een steenpuist. Zelf heb ik er ook af en toe last van en et de volgende 10 tips weet ik de steenpuist snel weer een kopje kleiner te maken. Er zijn genoeg behandelingen en dingen die je kunt doen om een steenpuist te voorkomen en om er versneld vanaf te komen.

In de praktijk is een steenpuist en infectie in jouw huid. Een steenpuist begint in vrijwel alle gevallen met een ontstoken haarzakje of haarfollikel. Hierdoor heb je het meeste last van steenpuisten op de gebieden van je lichaam waar je veel haargroei hebt. De steenpuist begint klein en de huid eromheen raakt al snel rood van de heftige ontsteking die plaatsvindt in de huid. Wanneer er zich meerdere steenpuisten rondom elkaar vormen is er sprake van een zwaardere infectie. Een andere benaming hiervoor is een negenoog of een karbonkel. Heb jij last van een karbonkel dan moet je hiermee naar de huisarts omdat de infectie naar binnen toe kan slaan.

De oorzaak van een steenpuist ligt bij een bacterie die we de stafylokokken bacterie noemen. Deze besmettelijke stafylokokkenbacterie kan je huid binnendringen door zelfs de kleinste wondjes en van daaruit zorgen voor een infectie die een steenpuist als resultaat heeft.

Steenpuist herkennen

Een steenpuist kun je zelf herkennen aan de felrode huid rondom de keiharde bult. De steenpuist kan soms wel een centimeter groot worden en bijzonder pijnlijk zijn. Na enkele dagen zal zich in het midden van de steenpuist een witgelige kop vormen waardoor de steenpuist uiteindelijk ook zal openknappen. De steenpuist en de bijbehorende infectie en de ontstoken houdt kunnen ook koortsig of warm gaan aanvoelen. Het is goed om te weten dat je altijd d huisarts kunt raadplegen wanneer je de infectie of ontsteking niet vertrouwd.

Steenpuist behandeling

Zoals al eerder genoemd kun je veel doen om steenpuisten te behandelen en hiervoor hoef je niet altijd de medische weg te kiezen.

Wanneer je een steenpuist hebt zijn de volgende tips tegen steenpuisten erg welkom!

Tips tegen steenpuisten: Gebruik een warm kompres

Door een arm kompres aan te brengen op de steenpuist kun je de pijn en het koortsige gevoel wat de steenpuist met zich meebrengt verminderen. Daarnaast zorg je ervoor dat de steenpuist sneller zal gaan rijpen en daarmee dus ook sneller tot uitbarsting zal komen. Een warm kompres maak je zelf snel en makkelijk met een handdoek onder de warme kraan te houden en uit te wringen.

Tips tegen steenpuisten: Zorg dat je de beste antibacteriële zeep in huis hebt

Zelf heb ik altijd antibacteriële zeep in huis voor mijn dagelijkse wasbeurt! Helemaal wanneer je last hebt van een moeilijke huid met acne, puisten of steenpuisten is antibacteriële zeep onmisbaar. Een van de allerbeste antibacteriële zepen die er is bevat natuurlijk Tea Tree Olie. Ook nadat een steenpuist is opengeknap is deze zeep onmisbaar om de kans op verdere besmetting te minimaliseren.

Tips tegen steenpuisten: Alcohol en Betadine

Wanneer een steenpuist is geknapt is desinfectie met zuivere alcohol en/of Betadine erg belangrijk om besmetting van de omliggende huid te voorkomen! Herhaal dit tot je zeker weet dat de steenpuist leeg is. Een steenpuist is leeg wanneer er enkel nog bloed en geen pus meer uit komt! Geen alcohol of Betadine in huis? Bestel het snel op onze site!

Behandeling van steenpuisten: Antibiotica bij steenpuisten

Vertrouw je het niet of heb je last van regelmatig terugkerende steenpuisten dan kan de huisarts je antibiotica voorschrijven. Ook kan de huisarts de steenpuist draineren, dit betekent in feite dat hij er een kleine incisie in maakt en de steenpuist leeg haalt. Met de antibiotica zorg je er daarna voor dat de laatste bacteriën uitgeroeid worden.

Trekzalf bij het zelf behandelen van een steenpuist

Zelf vindt ik trekzalf ideaal! Trekzalf zorgt er namelijk voor dat de puist sneller rijpt en open zal knappen! Daarna zorgt de trekzalf ervoor dat de pus sneller afgevoerd wordt zodat er een scone wond overblijft. Hoewel trekzalf niet zo populair meer is kan het bij huidaandoeningen als steenpuisten, onderhuidse puisten of abcessen voor een snelle doorbraak zorgen en daarmee natuurlijk ook verlichting! Trekzalf heeft unieke kwaliteiten die jammer genoeg steeds minder bekend zijn.

Steenpuist voorkomen

Natuurlijk is het voorkomen van steenpuisten altijd het beste! Omdat een steenpuist in veruit de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie is een goede hygiëne het allerbelangrijkste. Zorg voor een goede hygiëne door je zelf dagelijks te wassen met de bovengenoemde antibacteriële zeep en verwissel je ondergoed dagelijks. Vervang ook je beddengoed regelmatig en was deze op 90 graden. Wanneer je last hebt van wondjes is het belangrijk om deze goed schoon te houden met alcohol of Betadine.

Immuunsysteem en steenpuisten voorkomen

Ons immuunsysteem strijdt altijd tegen virussen en bacteriën! Zorg er daarom voor dat je immuunsysteem sterk is door gezond te leven. Veel goede voeding en de juiste aanvulling met vitamines en mineralen helpt hier natuurlijk bij. Net zoals slechte voeding en roken een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem trouwens! Ook stress kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem! Kies er daarom voor om af en toe te relaxen en stress te verlagen! Door te sproten bouw je weerstand op, probeer daarom dagelijks in beweging te komen en op die manier je immuunsysteem te ondersteunen!

Meer lezen over de manieren die er zijn om steenpuisten te voorkomen of om steenpuisten te behandelen? Wil je weten wat je moet doen bij een steenpuist kind, steenpuist gezicht of steenpuist lies? Kijk dan snel verder op deze website!

Steenpuist huisarts

 

Steenpuist huisarts?

De meeste steenpuisten verdwijnen vanzelf zonder dat er een medische behandeling nodig is. Steenpuisten en karbonkels kunnen ook thuis uitstekend behandeld worden! Wanneer je echter twijfels hebt of er ziek van begint te worden door bijvoorbeeld koorts is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Ook bij een steenpuist of karbonkel rond de neus, in de neus of op de oren is een huisartsenbezoek noodzakelijk. Steenpuist huisarts? Ja in sommige gevallen wel! huidarts of dermatoloog steenpuist? Ja bij de ernstigere soorten van steenpuisten!

Steenpuisten en karbonkels zelf behandelen in plaats van naar de huidarts

Een van de betere manieren om steenpuisten karbonkels te behandelen is om er een druppel tea tree olie op aan te brengen in combinatie met een warm kompres. Dit kompres kun je gedurende 10 minuten op de steenpuist laten rusten en dit kan je 4 keer per dag doen. De warmte van het kompres stimuleert de bloedsomloop rondom de steenpuist of karbonkel waardoor je lichaam in staat is meer infectie bestrijdende witte bloedcellen naar de steenpuist te sturen!

Wanneer de steenpuist of de karbonkel open knapt kun je zodra hij leeggelopen is een steriel gaasje aanbrengen op de wond. Dit voorkomt een verspreiding van de infectie. Nadat je dit gedaan hebt is het verstandig om je handen zorgvuldig te wassen met voldoende heet water en een goede desinfecterende zeep. Dit voorkomt dat de bacteriën uit de geknapte steenpuist via je handen elders op je lichaam terecht komen!

Bij de drogist kun je pijn verminderende medicijnen krijgen zoals paracetamol of ibuprofen. Deze kunnen je indien nodig helpen zodat je minder last hebt van eventuele pijn.

Medische behandeling van een steenpuist en karbonkel bij de huisarts of huidarts

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen wanneer de steenpuist niet uit zichzelf verdwijnt Ook kun je de huisarts raadplegen wanneer de steenpuist of karbonkel heel zacht en deinend aanvoelt omdat bij deze vorm van een steenpuist de kans groter is dat de infectie naar binnen toe overslaat omdat hij minder makkelijk open zal knappen! Er bestaat zelf een kans dat de huisarts je gaat door verwijzen naar de huidarts of dermatoloog.

Het is wel goed om vooraf te weten dat een huisarts kan besluiten om de pus uit de steenpuist of karbonkel te verwijderen met een incisie. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor deze incisie of drainage. Een incisie of drainage betekent dat de huidarts of dermatoloog een gaatje prikt of snijd in de steenpuist. Door deze opening kan de pus dan ontsnappen zodat de druk direct verminderden zal.

Bij een incisie wordt aan de bovenkant van de steenpuist of karbonkel een sneetje gemaakt met een steriele naald of scalpel. Hierdoor kan de pus verwijderd worden en zal de druk en de pijn direct verminderen. Helaas is het wel even op je tanden bijten bij de incisie zelf. Wellicht is het mogelijk om deze behandeling te ondergaan met een plaatselijke verdoving.

Wanneer je ervaring hebt met het zelf inprikken van puisten kun je mits je de juiste maatregelen neemt ook welf een poging wagen maar zorg ervoor dat je alles (inclusief de naald, huis, handen enz.) goed hebt gedesinfecteerd voordat je hieraan begint! Wanneer je hier totaal geen ervaring mee hebt is het beter om hier niet aan te gaan beginnen!

Antibiotica bij een steenpuist en karbonkel

Antibiotica kunnen worden voorgeschreven bij een steenpuist door de huisarts of huidarts:

 • Bij alle vormen van steenpuisten of karbonkels
 • Bij een koortsig gevoel of verhoogde lichaamstemperatuur
 • Bij meerdere infecties
 • Bij een steenpuist in je gezicht omdat dit risicovoller is
 • Wanneer je er veel pijn en ongemak van hebt

Het is wel belangrijk dat je de voorgeschreven antibiotica kuur volledig afmaakt voor het beste resultaat en anders bestaat het risico dat de infecties terug kunnen keren.

Behandeling van terugkerende steenpuisten en karbonkels bij de huisarts

Steenpuisten of karbonkels die met de regelmaat van de klok terugkeren hebben vaak verdere behandeling nodig.

De meeste mensen die last hebben van terugkerende steenpuisten zijn vaak drager van de steenpuisten veroorzakende bacterie stafylokok. In deze gevallen zijn er vaak aanvullende maatregelen nodig om dit probleem aan te pakken, hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts of dermatoloog. Bij deze vorm van terugkerende steenpuisten zal de huisarts of dermatoloog onderzoek doen naar de achterliggende reden van deze steenpuisten!

 

Steenpuisten

Steenpuisten

Een steenpuist is een grote, rode en harde onderhuidse bult. De bult kan zo hard aanvoelen als een steen en daar ligt de oorsprong van zijn naam. Na een aantal dagen wordt de steenpuist rijper en vormt zich de bekende gele kop. Deze zal uiteindelijk open knappen waardoor de pus kan ontsnappen. Naast dat de steenpuist een resultaat kan zijn van een slecht voedingspatroon of een slechte hygiëne is er altijd een connectie met de Staphylococcus bacterie.

Klachten en symptomen bij steenpuisten

Een steenpuist is meestal dusdanig pijnlijk dat je ar altijd aan wordt herinnerd dat hij er is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde bewegingen en door de kleding die je draagt. Zelf heb ik er vaak last van onder mijn oksel en in dat geval voel je de pijn bij elke armbeweging die je maakt en is een steenpuist hinderijk bij het werk en het sporten.

steenpuisten

De oorzaken van steenpuisten

Een steenpuist ontstaat door de stafylokok besmetting van en haarzakje of talgklier. Overal op het lichaam waar zich deze haarzakjes, zweetklieren of talgklieren bevinden kun je ook last krijgen van steenpuisten. Steenpuisten komen echter het meest voor op de behaarde hoofd, in de liezen, in de oksels en op of tussen de billen. Te strakke kleding die schuurt en huidplooien door overgewicht, overmatige zweten en een zeer slechte persoonlijke hygiëne kunnen de oorzaak zijn van steenpuisten. Daarnaast hebben mensen met diabetes ook kans op het ontstaan van steenpuisten.

steenpuisten

Wanneer moet je een arts raadplegen bij steenpuisten?

Als je een steenpuist in het aangezicht hebt of wanneer er een karbonkel (ook wel negenoog) ontstaat is het wel verstandig om je huisarts raad te plegen omdat er een grotere kans op besmetting ontstaat en omdat het gevaar bestaat dat de bacteriën mogelijk in je bloedbaan terecht kunnen komen. Ook wanneer je een “ziek” gevoel krijgt door de steenpuist of wanneer ze met regelmaat terug komen is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan dan beoordelen of een behandeling met bijvoorbeeld antibiotica nodig is om de steenpuist weg te kunnen krijgen.

steenpuisten

Hoe kunnen steenpuisten voorkomen worden?

De een is er gevoeliger voor dan de ander maar je kunt steenpuisten helpen voorkomen door zorg te dragen voor een goede lichamelijke hygiëne, een goede weerstand en door het voorkomen van broei- en schuurplekken door kleding. Meer lezen over steenpuisten voorkomen? Kijk eens op deze pagina!

steenpuisten

Wat kun je zelf nog meer doen tegen steenpuisten?

 • Geef de steenpuist de kans om rijp te worden. Door vroegtijdig te gaan knijpen en prikken wordt de ontsteking groter en bestaat de kans op een karbonkel.
 • Zorg voor extra hygiëne rondom de steenpuist tot deze helemaal rijp is en doorbreekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een goede desinfecterende zeep en schoon water.
 • Om de steenpuist sneller rijp te krijgen kun je een warm kompres aanbrengen. Dit helpt eveneens tegen de pijn en branderigheid.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, was je handen regelmatig en voorkom aanraking van de steenpuist.
 • Heb je last van een steenpuist op bijvoorbeeld je billen dan is het wijs om een ruime broek te dragen.
 • Zodra de steenpuist rijp is zal deze (met een beetje hulp) open barstten en kun je de pus verwijderen waarmee ook de pijn zal afnemen. Het is belangrijk dat je op dit moment zorgdraagt voor een goede reiniging van de wond en de huid eromheen. Dit kun je doen met zuivere alcohol of jodium.

Steenpuist gezicht

Steenpuist gezicht

Steenpuist gezicht bijzonder pijnlijk en hinderlijk!

Een steenpuist is niets meer dan een ontstoken haarzakje in onze huid waarbij zich een grote hoeveelheid pus en etter vormt in de bult. Hoewel een steenpuist niet een zeer ernstige huidaandoening is kan een steenpuist in het gezicht bijzonder pijnlijk en hinderlijk zijn maar daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Een steenpuist gezicht vraagt daarom om een andere aanpak dan een steenpuist op bijvoorbeeld de rug of de billen. In de meeste gevallen is zelfs de hulp van de huisarts of de dermatoloog noodzakelijk om erger te voorkomen.

Een steenpuist wordt in veel gevallen veroorzaakt door een bacterie, deze bacterie noemen we de stafylokokken bacterie. Zodra een steenpuist open knapt of openbarst is de vrijgekomen pus en etter besmettelijk voor u en voor anderen om u heen. Goede reiniging en desinfectie is daarom belangrijk om verdere besmetting te vermijden. Wanneer je een drager bent van de bacterie die steenpuisten veroorzaakt dan kun je ook andere mensen met deze bacterie besmetten waardoor zij steenpuisten krijgen. Dit gebeurt alleen in zeer ernstige gevallen bij bijvoorbeeld niezen of hoesten. Het is echter wel zo dat de drager van de stafylokokken bacterie hier in veruit de meeste gevallen geen last of hinder in de vorm van steenpuisten zal krijgen.

Ook bij het dragen van strakke kleding die tegen de huid schuurt, door overmatig zweten en bij overgewicht (huidplooien) kunnen steenpuisten sneller ontstaan. We zien steenpuisten vaker bij mannen dan bij vrouwen en dan ook nog vooral jong volwassenen. De steenpuist is in veel gevallen pijnlijk maar wel ongevaarlijk.

Steenpuist gezicht herkennen

Een steenpuist in het gezicht kun je herkennen aan een pijnlijke, opgezwollen en harde rode bult die naarmate hij zich ontwikkeld een gele puskop in het midden krijgt. Op dit punt zal hij na een aantal dagen open barstten en komt er pus vrij. Steenpuisten komen vaak voor op de gebieden waar we veel haargroei hebben. Hierbij kun je vooral denken aan hoofd, nek, oksels, billen en liezen. Bij een steenpuist in het gezicht of op het gezicht hebben we het ook over bijvoorbeeld de neus en de oren.

Een steenpuit gezicht is gevaarlijk omdat deze als hij zich bijvoorbeeld ontwikkeld in de neus eenvoudig naar binnen toe kan gaan ontsteken. Omdat de bloedbaan vlakbij is en de hersenen eveneens is deze steenpuist of furunkel bijzonder gevaarlijk. Neem daarom altijd contact op met je huisarts voor verdere behandeling.

Steenpuist gezicht zelf behandelen?

 • Je kunt de steenpuist en de omliggende huid goed desinfecteren met jodium om verdere besmetting te voorkomen.
 • Doe een druppel tea tree olie op de steenpuist voor een ontstekingsremmende werking.
 • Probeer er zoveel mogelijk af te blijven want geduld is een schone zaak.
 • Gebruik warme kompressen om de ontwikkeling van de steenpuist te versnellen.
 • Houdt handen en huid schoon.
 • Vermijd schurende en te strakke kleding.
 • Als je een steenpuist krijgt in je gezicht (neus, oren of lip bijvoorbeeld) is het wijs om naar de huisarts te gaan!

Steenpuist gezicht foto’s

Zo zie je dat een steenpuist in het gezicht niet een onschuldige aandoening is. Zorg altijd voor een voorzichtige behandeling en neem direct contact op met de huisarts voor verdere behandeling. Hieronder een aantal foto’s van een steenpuist in het gezicht. Dan is meteen extra duidelijk aarom dit gevaarlijk en bijzonder hinderlijk en pijnlijk is.

 

Steenpuist huidaandoening

steenpuist huidaandoeningSteenpuist huidaandoening

Een steenpuist (furunkel is de medische naam) is in feite niets meer dan een geïnfecteerd haarzakje of haarfollikel. Deze infectie of ontsteking kan ontstaan et behulp van de stafylokokken bacterie. Bezwarend hierbij is dat deze stafylokokken bacterie besmettelijk is, wanneer een steenpuist dan ook openknapt is de pus besmettelijk voor jezelf en voor anderen. De stafylokokken bacterie komt bij ongeveer 30% van de mensen voor zonder dat hij ook maar enig kwaad doet. De stafylokokken bacterie is vooral aanwezig rond de mond en de neus en rond de liezen en het kruis.

Steenpuisten kunnen overal op ons lichaam voorkomen maar doordat ze ontstaan door een haarzakje of haarfollikel te infecteren ontstaan ze het meeste op de behaarde delen van ons lichaam. Daarbij kun je denken aan de billen, tussen de billen, in de liezen, in je nek, in je gezicht en op je rug. Schurende en vochtige kleding kan een geïnfecteerd haarzakje of haarfollikel opleveren en daarmee dus ook een steenpuist of een furunkel.  Ook bij zwaarlijvige mensen kunnen steenpuisten ontstaan doordat huid over elkaar heen gaat schuren waardoor er een infectie kan ontstaan. Daarnaast zijn mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte ook extra gevoelig voor steenpuiten. Steenpuisten huidaandoening? In zekere zin zijn steenpuisten een huidaandoening maar die ontstaat alleen door een infectie met een bacterie.

steenpuist huidaandoening, steenpuist of huidabces, abcessen, abces, abces op de huid

Steenpuist huidaandoening behandelen

Een steenpuist is in veel gevallen te herkennen aan een paar typische kenmerken. De steenpuist ziet ruit als een harde, felrode en pijnlijke bult op de huid. Naar verloop van dagen zal zich in het midden een gele puskop vormen vanwaar uit de steenpuist zal openknappen. De steenpuist heeft meestal maar een korte levensduur, gelukkig maar want ze zijn niet erg prettig om te hebben. steenpuist huidaandoeningMeestal zal de steenpuist zich gedurende een aantal dagen ontwikkelen tot hij open gaat knappen. Door de gele puskop die ook wel een necrotische prop wordt genoemd barst de steenpuist open. Een necrotische prop is afgestorven huidweefsel in medische termen.

steenpuist huidaandoening, steenpuist of huidabces, abcessen, abces, abces op de huid

Aandachtspunten bij steenpuist huidaandoening

In veruit de meeste gevallen zal een steenpuist vanzelf weer verdwijnen zonder dat daar een medische behandeling of hulp van een arts bij nodig is. Wanneer de steenpuist niet uit zichzelf open knapt na een aantal dagen is het verstandig om wel een afspraak te maken bij de huidarts om te kijken of er een extra ingreep zoals een incisie noodzakelijk is. Ook bij steenpuisten in en om de neus is een bezoek aan de dokter noodzakelijk.

Direct naar de volgende pagina’s:

Steenpuisten

Steenpuisten behandelen

Steenpuist medicijnen

Steenpuist huidaandoeningen vergelijk

Steenpuisten zijn wat anders dan onderhuidse puisten, een onderhuidse puist is meestal ernstiger van aard en kan forse littekens achterlaten. Bij een onderhuidse puist zien we ook vaker onderhuidse gangenstelsel die de puisten met elkaar verbinden. Steenpuisten kunnen ook ontstaan doordat een mee-eter geïnfecteerd raakt. Jeugdpuistjes of puisten zijn in ieder geval op geen enkele manier te vergelijken met een steenpuist. Ook netelroos is in geen geval te vergelijken met een steenpuist.

Steenpuist medicijnen

Steenpuisten kunnen behandeld worden met medicijnen. In veel gevallen zal dit antibiotica zijn. Omdat antibiotica ook de goede bacteriën in ons lichaam dood heeft een alternatieve of natuurlijke behandeling van de steenpuist onze voorkeur. Mogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg. Tea Tree Olie is bijvoorbeeld desinfecterend, wond herstellend en litteken verminderend. Ook Aloë Vera heeft deze eigenschappen en zelfs de simpele ui of knoflook kan je helpen het proces tot openknappen van de steenpuist te versnellen.

steenpuist huidaandoening, steenpuist oor

Steenpuist home remedies

Steenpuist home remedies

Het is goed mogelijk om thuis steenpuisten te behandelen met natuurlijke producten of ingrediënten in plaats van direct een arts te bezoeken voor een antibioticakuur. De natuurlijke behandeling van steenpuisten vergt echter wel tijd en geduld, soms zelfs meerdere weken om het gewenste resultaat te behalen. Deze natuurlijke behandeling heeft natuurlijk wel meer voordelen dan de behandeling antibiotica die ook de goede bacteriën dood. In dit artikel vindt je simpele steenpuist home remedies op een rij!

Steenpuisten of furunkels zijn huidinfecties die zich laten herkennen doordat ze rood en hard zijn en vol met pus zitten waar zich met een aantal dagen een witgelige puskop in vormt.steenpuist home remedies, steenpuisten en voeding, steenpuisten en suiker Steenpuisten worden veroorzaakt door de Staphylococcus aureus (stafylokokbesmetting) en zijn ook ng eens zeer besmettelijk.


Steenpuist home remedies:


Was je handen grondig na het aanraken of het behandelen van de steenpuist. Houd de steenpuist en de omliggende huid schoon door deze goed te reinigen met antibacteriële zeep. Breng een warm kompres met bijvoorbeeld Dode Zee Zout aan op de steenpuist gedurende 20 minuten, dit kun je drie keer per dag doen als dit noodzakelijk is.  De kompressen geven verlichting van de jeuk en de pijn en versnellen het helingsproces! Gebruik schone lakens en handdoeken bij elke wasbeurt! Breng Tea Trea Oil (natuurlijke antiseptische olie van de Tea Tree) en colloïdaal zilver crème  aan om het wondherstel te bevorderen en voor een natuurlijke ontsmetting. Gebruik in stukken gesneden knoflook of uienringen op de net open geknapte steenpuist! Beide zijn natuurlijke antibacteriële en antiseptische wondermiddelen!

Steenpuisten door verminderde weerstand

Steenpuisten zijn in veel gevallen een uiting of resultaat van een verminderde weerstand of een slecht functionerend immuunsysteem. Door je levensstijl en je voedingspatroon eens grondig onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen kun je de uitbraak van steenpuisten of negenogen drastisch verminderen of zelfs in zijn geheel wegnemen. Door het juiste en gezonde dieet bouw je je immuunsysteem stap voor stap weer op en zal je weerstand weer sterker worden.

Ga direct naar de pagina met alle informatie over steenpuisten en de behandeling van steenpuisten op een natuurlijke manier!

Steenpuisten

Negenoog

Symptomen steenpuist

Steenpuist of huidabces

Steenpuist of huidabces

Steenzweren omdat ze zo hard zijn als stenen, karbonkels, furunkels, negenogen en gewoon steenpuist! Zomaar een aantal namen voor deze vervelende en bijzonder pijnlijke huidaandoening! Niet heel ernstig maar soms wel! Meestal verdwijnen ze zelf weer maar soms ook niet. Kortom, wat moeten we met deze huidaandoening aan? Er zijn verschillende vormen van huidabcessen die allemaal hun eigen typische eigenschappen, kenmerken en symptomen hebben.

Steenpuisten of huidabces

Een abces is een opeenhoping van pus of etter in een holte die meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een abces kan overal in je lichaam groeien. De twee belangrijkste vormen van abcessen zijn:

Een steenpuist of huidabces, deze kan zich ontwikkelen onder de huid en;

Een inwendig abces, deze vorm van abces ontwikkeld zich in je lichaam, in organen of tussen de organen in.

Symptomen van een steenpuist of huidabces

De symptomen van een abces, end dus ook bij steenpuisten of negenogen, kunnen behoorlijk variëren. En huidabces is te herkennen aan een gezwollen bult die met pus en etter is gevuld op d huid. Daarbij kun je last hebben van bijvoorbeeld plaatselijke koorts of rillingen.

Bij een inwendig abces zijn de symptomen moeilijker te herkennen. Tekenen voor een inwendig abces zijn bijvoorbeeld plaatselijke pijn, koorts en een ziek gevoel.

Dermatoloog of huisarts bij een steenpuist of huidabces

Het is altijd verstandig om je huisarts of dermatoloog te bezoeken voor een consult wanneer jij last hebt van een abces of denkt last te hebben van een abces.

Wat veroorzaakt abcessen

Vrijwel alle abcessen worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Wanneer bacteriën je lichaam weten binnen te dringen stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen op deze bacteriën af om tegen ze te vechten. Tijdens dit gevecht tussen de witte bloedcellen en de bacteriën sterft huidweefsel dat in de buurt is af. Hierdoor ontstaat een holte waar zich pus en etter kan gaan ophopen zodat er een abces of puist ontstaat. Deze pus bestaat uit de bacteriën, de dode witte bloedcellen en het afgestorven weefsel.

De meeste huidabcessen ontstaan wanneer een bacterie de huid weet binnen te dringen in bijvoorbeeld een klein wondje, een geïrriteerd of ontstoken haarzakje (steenpuisten), een verstopte porie of talgklier (onderhuidse puist) of een verstopte of geblokkeerde zweetklier. De kans op huidabcessen verminderd drastisch wanneer je er een goede hygiëne en een gezonde leefstijl op na gaat houden.

Abcessen behandelen

Een klein abces zal in veel gevallen vanzelf open knappen en weer verdwijnen. Hierover is dan ook eigenlijk geen behandeling nodig buiten een goede desinfectie en wondverzorging. Grotere abcessen zoals steenpuisten en onderhuidse puisten zullen echter soms met antibiotica behandeld worden. Ook kan de pus gedraineerd worden door de arts met een naald die de pus en etter opzuigt. Verder kan er ook een kleine incisie gemaakt worden om de pus af te kunnen laten vloeien.

De meest toegepaste behandelingen van een abces zijn die met antibiotica, drainage of door een chirurgische ingreep. Bij huidabcessen kan een warm en koud kompres helpen om de zwelling te beperken en het open barsten te versnellen.

De meeste abcessen die worden veroorzaakt door de stafylokokken bacterie zijn relatief klein en richten alleen schade aan op de huid of het daaronder liggende huidweefsel.

Algemene voorbeelden van deze abcessen

 • Steenpuisten, rode harde en pijnlijke bulten met een witte puskop.
 • Wondinfectie, een infectie van een wond, snee of na een chirurgische wond.
 • Huidabces, bulten of holte gevuld met pus en etter

 

 

 

Steenpuisten tips

Steenpuisten tips

Welkom op steenpuisten.com! Een nieuwe site met alle informatie over de vervelende huidaandoeningen die we steenpuisten noemen. Wanneer we over steenpuisten spreken komen ook de medische termen furunculose, karbonkels en negenoog voorbij. Verder kijken we natuurlijk naar alle mogelijke behandelingen en geven we je steenpuisten tips waar je tenminste wat mee kunt.

 

Steenpuisten tips berichtenpagina

Wanneer we nieuwe informatie over steenpuisten ontvangen schrijven we daarover op deze berichtenpagina. Eigenlijk is dit dus onze steenpuist blog om het zo maar is te noemen. Hier vindt je de tips en trucs die jou kunnen helpen bij het voorkomen van steenpuisten, het behandelen van steenpuisten en het onder controle houden van een steenpuist. Zo vindt je hier tips tegen steenpuisten die volledig uit 100% natuurlijke bestanddelen bestaan maar geven we ook uitleg over het hoe en waarom van een antibiotica kuur tegen steenpuisten of negenogen.

Steenpuisten tips uitknijpen

Ook laten we je zien hoe jet het beste een steenpuist uit kunt gaan knijpen als deze daar rijp voor is. Verder leggen we uit waarom je een steenpuist of negenoog beter met rust kunt laten wanneer deze nog niet rijp is. Hoewel de steenpuist een op zichzelf staande huidaandoening is gaan we op onze site ook dieper in ook vergelijkbare abcessen zoals fistels en huidabcessen. Ook kijken we naar onderhuidse puisten en acne conglobata die in sommige gevallen erg op steenpuisten kunnen lijken.

Steenpuisten voorkomen

Om steenpuisten te voorkomen gaan we je tips geven die te maken hebben met je voeding en persoonlijke hygiëne. Alles om zo weinig mogelijk last te krijgen van deze vervelende en bijzonder pijnlijke aandoening. Door te kiezen voor gezonde voeding en een aanvulling met de juiste vitaminen en mineralen hebben  wij uit eigen ervaring ondervonden dat de steenpuisten minder kans krijgen omdat onze weerstand hoog genoeg is.

steenpuisten tips, steenpuist tips, steenpuist symptomen, littekens na een steenpuist, litteken steenpuist, steenpuist littekens, littekens van steenpuisten

Steenpuisten medicijnen

Ook zijn er verschillende medicijnen die je kunnen helpen om steenpuisten te behandelen en te verwijderen. Soms is het ook noodzakelijk om bijvoorbeeld de huisarts of dermatoloog te bezoeken wanneer je last hebt van een steenpuist in of op de neus. Ook bij steenpuisten tussen de billen is et verstandig om medisch advies in te winnen en om de diagnose te laten stellen. Want het kan zomaar eens zo zijn dat je niet last hebt van een steenpuist maar van een fistel of perianaal abces.

Steenpuist liezen of oksel

Steenpuisten die ontstaan op je lies of bijvoorbeeld onder je oksel zijn de meest pijnlijke steenpuisten die er zijn. We gaan je proberen te helpen om de pijn te verlichten met een aantal natuurlijke oplossingen.

Nabehandeling steenpuisten

Wanneer je net last hebt gehad van een steenpuist, meerdere steenpuisten (furunculose) of een negenoog (karbonkel of karbunkel) dan is het verstandig om deze goed na te behandelen om verdere besmetting of littekens te voorkomen. Heb je last van littekens na een steenpuist of een huidabces dan hebben ij op steenpuisten.com een aantal goede tips en producten gevonden waar wij zelf onze littekens mee hebben kunnen verminderen.

Wil je meer lezen over onderhuidse puisten dan kun je op deze mee eters en onderhuidse puisten alle informatie vinden!