Steenpuisten en voeding, is er een verband?

Een artikel over de relatie tussen steenpuisten en voeding! Om steenpuisten, puistjes en mee eters te voorkomen, te behandelen en te bestrijden kan het in jou geval verstandig zijn om “slechte” voeding links te laten liggen en te gaan focussen op een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. De relatie tussen steenpuisten en voeding zoals bijvoorbeeld suiker(s) gaan we je proberen uit te leggen in dit artikel.

Zelf heb ik al sinds mijn 13e last van acne conglobata, steenpuisten en mee eters! Gedurende die jaren ben ik erachter gekomen dat in mijn geval varensvlees en suiker een verwoestend effect heeft op mijn uiterlijk. Na een slecht dieet met veel junkfood (je bent tenslotte jong) kon ik er op rekenen dat ik een aantal dagen later onder de acne en steenpuisten zou zitten. Herkenbaar toch? Dat is ook niet zo vreemd want uit een enquête heeft aangetoond dat een derde van de mensen met acne van mening is dat er een relatie is tussen hun voedingspatroon en het ontstaan en verergeren van de acne. Hard bewijs is er echter niet en de dermatoloog en de huisarts willen er ook niet aan maar het lijkt me niet zo dat het maar tussen onze oren zit!

Wel of geen effect van voeding op steenpuisten en acne

Er zijn geen studies die aan kunnen tonen dat de bepaalde voeding acne kan veroorzaken of voorkomen. Toch zullen de meeste mensen toegeven dat zij wel een verband zien tussen voeding en steenpuisten. En dat vermoeden vinden wij zelf ook kloppen. Misschien wel 80% van de producten die bij de supermarkt liggen zitten vol met toegevoegde suikers en het is praktisch allemaal bewerkt voedsel.

Steenpuisten en voeding

Natuurlijk is niet alleen voeding de hoofdoorzaak van steenpuisten. Deze kun je ook zoeken in je persoonlijke hygiëne, de aanwezigheid van de bacterie die steenpuisten veroorzaakt, stress en hormonen. Het is echter wel zo dat ons lichaam veel vitamines en mineralen nodig heeft om onze beschadigde huid te herstellen en voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Suiker en andere toegevoegde bewerkingen hebben een negatieve invloed op ons bloed en daardoor raakt het herstellend vermogen van huid uit balans met mogelijk het ontstaan van acne, puistjes, mee eters en steenpuisten tot gevolg. Zo kun je eigenlijk concluderen dat de voeding die je neemt grotendeels bepaald hoe je huid er uitziet.

steenpuist en voeding, steenpuisten en voeding, steenpuist en suiker, steenpuisten en suiker

Gezonde voeding voorkomt steenpuisten, steenpuisten en voeding gerelateerd

Wat je eet bepaalt dan ook de gezondheid van je huid en daarmee je uiterlijk! Door zelf te kiezen voor een gebalanceerd en gezond voedingspatroon zorg je voor een betere bloedkwaliteit en daarmee voor een verminderde kans op ontstekingen. Wanneer jij van jezelf weet dat je aanleg hebt voor acne en steenpuisten dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een dieet met onbewerkt voedsel en zo min mogelijk of geen suikers! Ook het vermijden van bewerkt vlees vol met hormonen en zuivel is verstandig wanneer je last hebt van acne. En ja daar horen helaas ook junkfood, frisdrank, snacks en chocolade bij! Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld water, fruit, groente en andere natuurlijke lekkernijen. Je zal verbaasd staan over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van gezonde voeding en de juiste hoeveelheid en aanvulling vitaminen en mineralen.

Voeding die acne, mee eters en steenpuisten kunnen voorkomen?

Vitamine A helpt de huidcyclus te reguleren waardoor er minder kans bestaat op verstoppingen van poriën en talgklieren. Ook heel veel van de beste crèmes tegen acne bevatten vitamine a-zuur vanwege deze bewezen werking, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld accutane. Vitamine A zit veel in visolie, zalm, broccoli, spinazie en wortels.

Zink tegen steenpuisten

Er is ooit onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat mensen met huidproblemen zoals acne een tekort aan zink hebben. De bacterie die acne veroorzaakt schijnt namelijk een hekel te hebben aan zink. Vitamine E en C werken uitstekend samen tegen puisten en hebben een kalmerende werking op de huid. Vitamine C vindt je veel in o.a. grapefruit, papaja, tomaten en sinaasappels. Vitamine E is ruim aanwezig in olijfolie, noten en avocado’s.

Het mineraal selenium bevat antioxidanten die onze huid beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Selenium vindt je in bijvoorbeeld tarwekiemen, zalm, tonijn en knoflook. Ook bij de homeopaat kun je selenium celzouten krijgen in een pure vorm, bestel ze snel en gemakkelijk via de bol.com link op onze website.

Pampers

De sterkste reiniger van ons lichaam is echter water! Water zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en et hydrateert ons lichaam. Daarnaast is water essentieel voor het metabolisme van de huid en de regeneratie van onze huid. Probeer daarom eens je gebruikelijke bakje koffie te vervangen door water en merk zelf de relatie tussen steenpuisten en voeding.

Steenpuisten door suiker! de relatie tussen steenpuisten en voeding

Een opvallend slechte relatie hebben huidproblemen en suiker met elkaar, suiker zorgt in veel gevallen voor een verslechtering en verergering van bijvoorbeeld je mee eters en acne! Dit is niks nieuws want waarschijnlijk wist je dit in je onderbewustzijn al! Toch trappen we in de val want suiker, hoe slecht het ook is, is verdomd lekker en je moet stevig in je schoenen staan om het te kunnen laten staan. Daarnaast zul je niet alleen stevig in je schoenen moeten staan je zult er ook nog eens een hele zoektocht voor moeten doen! Tegenwoordig zit in heel veel producten suiker verwerkt… Het is voor voedselproducenten namelijk de goedkoopste smaakmaker en tegenwoordig telt alleen het financiële belang in die markt! Gelukkig is er tegenwoordig een flinke lobby aan de gang om de suikerconsumptie en de negatieve effecten daarvan onder de aandacht te brengen!

Wat verstaan we precies onder suikers?

Suiker is niet alleen dat witte goedje dat we bijvoorbeeld in klontjes kennen. Ook enkelvoudige koolhydraten zijn een vorm van suiker! Enkelvoudige koolhydraten zitten bijvoorbeeld in witbrood, pasta’s, witte rijst, junkfood, snoep, snoeprepen, voorverpakte broodjes bij de tank, ijsjes, frisdranken, taart, industrieel brood, koeken, sultana’s, enzovoort, enzovoort, enzovoort…

Onvoorstelbaar toch! Het zit in praktisch alles wat we lekker vinden en we worden er overal mee om de oren geslagen! De producenten maakt het niet uit want die kijken alleen maar naar de mogelijkheden om voeding zo goedkoop mogelijk te produceren en en met een maximale winst aan de consument te verkopen.

Wat doen die enkelvoudige suikers in ons lichaam?

Enkelvoudige koolhydraten zijn koolhydraten die extreem snel in het bloed worden opgenomen en je direct meer energie geven! Dit klinkt natuurlijk als een voordeel alleen zit er een joekel van een adder onder het gras… Doordat je lichaam deze enkelvoudige koolhydraten zo snel opneemt stijgt je bloedsuikerspiegel te snel waardoor de alvleesklier overuren moet gaan maken om insuline in jouw bloed te pompen!

De insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikers (medische benaming glucose) kunnen worden opgenomen door je lichaamscellen. Naast de insuline maakt je lichaam ook nog eens extra mannelijke hormonen (ACNE-trigger: talgklieren gaan meer talg produceren!) en een stof aan die we IGF-1 noemen!

Door het consumeren van enkelvoudige koolhydraten belasten we ons lichaam waar. Naast de alvleesklier moet ook je lever hard werken om het bloed weer zuiver te krijgen! Zuiver bloed is dan ook randvoorwaarde nummer 1 voor een gezicht zonder acne, mee eters en puistjes!

Voorkom de consumptie van suiker en enkelvoudige koolhydraten

Probeer het te vermijden hoe moeilijk het ook is! Vervang de witte pasta door volkoren pasta, vervang je witte rijst door zilvervliesrijst, drink geen cola maar water, witbrood eruit, speltbrood erin. Natuurlijk zal dit in de beginfase lastig zijn maar je kunt het onder de knie krijgen! Niet alleen je huid zal zienderogen opknappen maar je zult ook een stuk fitter worden waardoor je meer energie overhoudt.

Acne voorkomen door suiker te vermijden!

Eerlijk gezegd bijna wel, de supermarkten, tankstations en restaurants liggen te vol met producten die vol zitten met suiker en enkelvoudige koolhydraten… Probeer het echter wel! Lees de etiketten goed! Vergelijk het met andere producten! Doorzetten is in dit geval de sleutel tot het succes! Naarmate je meer ervaring op doet zal het steeds makkelijker zijn om de juiste producten te kiezen. Ook zal je de verkeerde producten sneller herkennen en ben je in staat de etiketten op de juiste manier te interpreteren. De relatie tussen steenpuisten en voeding uitgelegd.

Mijn simpele manier om suikers te vermijden:

  • Geen enkele frisdrank meer in mijn lichaam, vervang het door water (veel water), healthy people of coolbest!
  • Geen suiker meer in de koffie of thee, nergens voor nodig! Een natuurlijk ook geen zoetjes meer!
  • Geen fastfood meer, een spelt brood doet je lichaam stukken beter!
  • Geen tussendoortjes als sultana’s of liga’s meer, vervang ze door een appel of ander fruit!
  • Lukt het je een keer niet… Geen zorgen, drink liters water om je lever te helpen de troep uit je lichaam te krijgen!

Engelse site over steenpuisten (boils in het Engels)!

Vitamines en supplementen online kopen