Steenpuist uitknijpen of doorprikken

Ga altijd naar de huisarts wanneer je last denkt te hebben van een steenpuist!

Zelf een steenpuist verwijderen door een steenpuist uit te knijpen?

In de meeste gevallen zal de steenpuist zijn natuurlijke cyclus aflopen, hij barst dan vanzelf open en zal daarna verdwijnen. De huid gaat zich herstellen en er kan een litteken achterblijven.

Wanneer echter de steenpuist te lang blijft zitten is het wel verstandig professionele hulp in te schakelen van de huisarts of dermatoloog.

Zelf steenpuist uitknijpen of een negenoog verwijderen

Je kunt een steenpuist beter niet zelf verwijderen en de belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Pampers
  • De littekenvorming, zelf uitknijpen kan voor een verergering van de littekenvorming zorgen.
  • Bij het niet goed of voldoende desinfecteren van de steenpuist en de huid eromheen kan de ontsteking verergeren tot bijvoorbeeld een karbonkel.
  • Daarnaast kan de bacterie zich verspreiden waardoor er meer steenpuisten ontstaan.
  • Wanneer de steenpuist maar niet rijp wil worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullende informatie en behandeling.
  • In de meeste gevallen zal een steenpuist zelf rijp worden en open barstten en hierna zal de wond gaan genezen. Wanneer de steenpuist rijp is kun je deze een handje helpen bij het open barstten door lichte druk uit te oefenen met de twee wijsvingers. Doe dit echter niet voordat je je handen goed hebt gewassen en gedesinfecteerd alsmede de steenpuist zelf en de daarom heen liggende huid.

Steenpuist verwijderen

In de meeste gevallen zal een steenpuist zelf rijp worden en open barstten en hierna zal de wond gaan genezen. Wanneer de steenpuist maar niet rijp wil worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullende informatie en behandeling.

Vitamines en supplementen online kopen

Overigens is dit ook de juiste volgorde als je geen ervaring hebt met het doorprikken van steenpuisten! Maak altijd eerst een afspraak bij je huisarts die je kan doorverwijzen naar de dermatoloog die je kan helpen bij het bestrijden van je heftige huidaandoening

 

YouTube film over doorprikken steenpuist, abces of onderhuidse puist