Steenpuist uitknijpen of doorprikken

Ga altijd naar de huisarts wanneer je last denkt te hebben van een steenpuist!

Zelf een steenpuist verwijderen door een steenpuist uit te knijpen?

In de meeste gevallen zal de steenpuist zijn natuurlijke cyclus aflopen, hij barst dan vanzelf open en zal daarna verdwijnen. De huid gaat zich herstellen en er kan een litteken achterblijven.steenpuist uitknijpen of doorprikken Wanneer echter de steenpuist te lang blijft zitten is het wel verstandig professionele hulp in te schakelen van de huisarts of dermatoloog om van de steenpuist af te komen! Zelf een steenpuist uitknijpen of doorprikken is niet verstandig omdat de kans groot is dat je de ontsteking dan kunt verergeren!

Zelf steenpuist uitknijpen of een negenoog verwijderen?

Je kunt een steenpuist beter niet zelf verwijderen en de belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Pampers
  • De littekenvorming, zelf uitknijpen kan voor een verergering van de littekenvorming zorgen.
  • Bij het niet goed of voldoende desinfecteren van de steenpuist en de huid eromheen kan de ontsteking verergeren tot bijvoorbeeld een karbonkel.
  • Daarnaast kan de bacterie zich verspreiden waardoor er meer steenpuisten ontstaan.
  • Wanneer de steenpuist maar niet rijp wil worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullende informatie en behandeling.
  • In de meeste gevallen zal een steenpuist zelf rijp worden en open barstten en hierna zal de wond gaan genezen. Wanneer de steenpuist rijp is kun je deze een handje helpen bij het open barstten door lichte druk uit te oefenen met de twee wijsvingers. Doe dit echter niet voordat je je handen goed hebt gewassen en gedesinfecteerd alsmede de steenpuist zelf en de daarom heen liggende huid.

Steenpuist verwijderen

In de meeste gevallen zal een steenpuist zelf rijp worden en open barstten en hierna zal de wond gaan genezen. Wanneer de steenpuist maar niet rijp wil worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullende informatie en behandeling. In de meeste gevallen zal een steenpuist vanzelf rijp worden en knappen waardoor de pus en etter kan ontsnappen en daarna kun je de wond schoonmaken en afdekken met een gaasje! ontstoken steenpuist uitknijpen

Overigens is dit ook de juiste volgorde als je geen ervaring hebt met het doorprikken of uitknijpen van steenpuisten! Maak altijd eerst een afspraak bij je huisarts die je kan doorverwijzen naar de dermatoloog die je kan helpen bij het bestrijden van je heftige huidaandoening

Steenpuist doorprikken

De arts kan wanneer het nodig is de steenpuist doorprikken en uitknijpen als dat noodzakelijk is omdat de steenpuist bijvoorbeeld niet rijp wil worden. In dat geval is het mijn ervaring dat dit wel pijnlijk is maar dit is slechts van korte duur. Doordat de druk van de steenpuist af is voel je al snel verlichting!

 

Vitamines en supplementen online kopen