Steenpuist tips en informatie

Een steenpuist is een bijzonder pijnlijke en vervelende pukkel vlak onder de huid. Eigenlijk is een steenpuist geen traditionele puist zoals we die allemaal wel kennen, maar een ontstoken haarzakje of talgklier. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie die vrijwel iedereen altijd bij zich draagt. Steenpuisten komen dan ook relatief vaak voor en zijn niet schadelijke voor de gezondheid, maar kunnen wel andere infecties veroorzaken wanneer ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Zowel mannen als vrouwen kunnen steenpuisten krijgen, hoewel mannen meer last hebben van een groep puisten. Zo’n groep puisten wordt ook wel een karbonkel genoemd. Meestal bevindt een karbonkel zich in de nek of de oksels. Het komt zelden voor dat een verzameling puisten op een andere plek van het lichaam ontstaat.

Steenpuist behandelen

Steenpuisten kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar komen het vaakst voor op de billen, de nek, het gezicht en in de oksels. Meestal ontstaan steenpuisten op plekken waar veel lichaamshaar zit. De beste steenpuist tips vindt je op deze website zodat je sneller van dit pijnlijke probleem af kan komen.

Meestal gaat een steenpuist vanzelf weer over, dit duurt vaak een paar dagen tot maximaal twee weken. Om het proces te versnellen, of wanneer de steenpuist op een vervelende plek zit, kan er een behandeling worden uitgeschreven door de huisarts. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer u naast steenpuisten ook last heeft van:

 • Koorts, of ziek zijn
 • Hartproblemen
 • Terugkerende steenpuisten
 • Steenpuist in of tussen de lippen en de neus

In de meeste gevallen is het niet nodig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Vaak kunt u bij de drogisterij of apotheek zonder recept een zalf krijgen waarmee u de steenpuist zelf kunt behandelen.

Naast de zalf die u bij de huisarts of drogisterij heeft gehaald zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de genezing en behandeling te versnellen.

 • Breng een warm kompres aan op de steenpuist. Dit versnelt het rijpingsproces waardoor de puist eerder openbarst.
 • Houdt de omgeving en de puist zelf goed schoon. Gebruik altijd een schone handdoek of washand.
 • Pulk niet aan de steenpuist. Pulken vergroot de kans dat u uzelf opnieuw besmet en zo de infectie overbrengt naar een ander deel van uw lichaam.
 • Wanneer de puist eenmaal is gebarsten, is het verstandig om deze plek tweemaal per dag schoon te maken met jodium.
 • Dek de puist daarna weer goed af met een gaasje of pleister.

Het voorkomen van steenpuisten is natuurlijk altijd beter dan het behandelen. Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om het risico op krijgen van steenpuisten tot een minimum te beperken. Met deze steenpuist tips verminder je de kans op een steenpuist:

Pampers
 • Zorg ervoor dat u uw lichaam altijd goed wast.
 • Eet gezond en beweeg voldoende.
 • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van te strakke kleding. Zeker wanneer u al vaker last heeft gehad van steenpuisten.

Stafylokokken

Stafylokokken is een soort bacterie welke vaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van steenpuisten. Veel mensen dragen de bacterie altijd bij zich zonder dat deze zorgt voor enige problemen. De bacterie bevindt zich vooral in de neus en op de huid, hier kan deze eigenlijk geen kwaad. De bacterie kan een infectie veroorzaken wanneer deze de huid binnendringt door bijvoorbeeld een wondje. De infectie zorgt meestal voor een vrij onschadelijke ophoping van pus, de steenpuist. De pus bevindt zich voornamelijk onder het huidoppervlak en komt naar buiten wanneer de huid de opbouwende druk niet meer aankan. Vaak is de infectie voorbij wanneer de huid openklapt, de bacterie komt met de pust mee naar buiten. Daarom is het ook zo belangrijk de huid goed schoon te houden wanneer de steenpuist eenmaal is gebarsten.

In zeldzame gevallen kan de bacterie zorgen voor een ernstigere infectie. Wanneer de bacterie in de bloedbaan terecht komt kan deze in principe heel het lichaam aantasten. Vaak krijgen mensen dan last van hart, botten of andere organen. Wanneer deze infectie niet snel en goed behandeld wordt kan het zelfs levensbedreigend zijn. U hoeft zich echter geen zorgen te maken, zo een soort infectie komt maar heel zelden voor en kan meestal goed behandeld worden.

Steenpuist tips: Trekzalf

Steenpuist behandelen met trekzalf

Trekzalf is een zalf op basis van ichthammol. Deze zalf wordt vaak gebruikt bij het behandelen van een steenpuist. De zalf zorgt ervoor dat de puist sneller rijpt en daarmee dat de pus sneller naar buiten komt of de steenpuist sneller uitgeknepen kan worden.

Hoe wordt trekzalf gebruikt?

Trekzalf wordt meestal tweemaal daags direct op de puist aangebracht. Dek de ingesmeerde plek daarna af met een gaasje of te voorkomen dat de zalf op de kleding terecht komt. Zorg ervoor dat de zalf niet in de ogen, de neus, de mond of in wondjes terecht komt. U kunt tijdens het smeren handschoenen gebruiken zodat de zalf niet ongemerkt verspreid wordt over het lichaam of kleding.

Bijwerkingen van trekzalf

Trekzalf heeft bij sommige mensen bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn verder niet schadelijk voor de gezondheid. Meestal verkleurd de huid op de plek waar de zalf is aangebracht. Deze verkleuring slijt vaak na een paar dagen na het stoppen van de behandeling. Verder heeft trekzalf een onaangename geur, het wordt dan ook meestal ’s nachts op de huid gesmeerd.

Vitamines en supplementen online kopen

Twijfel je tussen een steenpuist of een onderhuidse puist? Dan is het artikel over onderhuidse puisten ook interessant! Meer steenpuist tips vindt je in dit artikel!