Steenpuist symptomen

Steenpuisten zijn een ontsteking van een haarzakje of haarfollikel hebben we al eerder gelezen op onze site. Deze ontsteking die voorafgaat aan een steenpuist wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. In de eerste fase is een steenpuist te herkennen als een harde bult die langzaam roder wordt en waar uiteindelijk een gele puskop in het midden tevoorschijn komt waardoor de steenpuist zal openknappen. De plekken waar je het meest last kunt krijgen van een steenpuist of meerdere steenpuisten tegelijk is op het gezicht, in de nek, onder de oksels en op de liezen of op de billen. Het spreekt voor zich dat een steenpuist op of tussen je billen niet een van de meest prettige plekken is. Door steenpuist symptomen te herkennen weet jij dat je met een steenpuist, negenoog of furunkel te maken hebt. 

Steenpuist symptomen of abces symptomen?

Een abces op je huid kenmerkt zich door een ophoping van pus en etter in een niet eerder bestaande holte die eruitziet als een rode zwelling. De meeste abcessen worden veroorzaakt door infecties met bacteriën en het is een huidaandoening die overal op het lichaam voor kan komen. Een steenpuist ontstaat bijvoorbeeld als een haarfollikel of talgklier besmet of geïnfecteerd raakt met deze bacteriën. Wanneer je last hebt van meerdere steenpuisten tegelijkertijd dan noemen we dit een negenoog of met een wat lompere benaming: een karbonkel of karbunkel.

Wanneer je last hebt van een steenpuist is het belangrijk deze zo min mogelijk aan te raken en er zeker niet in te gaan knijpen of te prikken. Het maakt niet uit of je nu een oksel-steenpuist of een bil-steenpuist hebt maar blijf er vanaf om besmetting en bloedvergiftiging te voorkomen. Pas wanneer de steenpuist een gelige puskop heeft gekregen kun je voorzichtig proberen met een naald of met je vingers een uitbarsting van de steenpuist te forceren.

Zo heb je een idee wat de tegenstander is waar we mee te maken hebben! En nu gaan we het aanpakken! Wil je meer lezen over steenpuisten uitknijpen, negenoog behandelen, ontstaan van een steenpuist, symptomen steenpuist of wanneer je naar de huisarts moet met een steenpuist dan vindt je het antwoord op al je vragen op deze website.

De risicofactoren de het ontstaan van steenpuisten beïnvloeden

Iedereen kan last krijgen van steenpuisten of negenogen, of je nu jong of oud bent of man of vrouw! Het blijkt echter zo te zijn dat mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld diabetes of ziekte vaker en meer last hebben van steenpuisten. Ook is een slechte persoonlijke hygiëne en een dieet met veel bewerkt voedsel en suikers een risicofactor die het krijgen van steenpuisten kan vergroten. Verder is het wanneer je vatbaar bent voor steenpuisten van belang dat je niet al te strak zittende of schurende kleding draagt want dit veroorzaak irritatie van de huid waardoor de bacteriën de kans krijgen de haarzakjes binnen te dringen.

Tips bij steenpuisten

Wanneer je een steenpuist hebt kun je de volgende tips gebruiken om enerzijds de pijn te verlichtten en anderzijds de rijping van de steenpuist te versnellen en besmetting te voorkomen. De steenpuist symptomen kun je direct een stuk sneller herkennen zodat je wellicht in staat bent om ze te voorkomen. 

Pampers

Een steenpuist heeft gelukkig een relatief korte doorlooptijd totdat hij open barst. Gebeurt dit echter niet dan is het verstandig medisch advies van je huisarts in te gaan winnen.

Een steenpuist moet rijp worden en dit gaat het snelst wanneer je er niet in gaat knijpen of aan gaat zitten krabben.

Laat de steenpuist met rust om erger te voorkomen, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan besmetting van de omliggende huid of erger nog: een bloedvergiftiging.

Zorg voor een gedesinfecteerde huid! Niet alleen wanneer de steenpuist is open geknapt maar ook gedurende het rijpingsproces van de steenpuist. Onze favorieten hiervoor zijn Betadine, Jodium of zuivere alcohol.

Het rijpingsproces van een steenpuist kun je helpen met ouderwetse trekzalf of door het aanbrengen van warme en koude kompressen.

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne! Helemaal wanneer je last hebt van terugkerende steenpuisten (furunculose) dan is een goede persoonlijke hygiëne van belang.

Steenpuist opengebarsten! Wat nu?

Wanneer de steenpuist is opengebarsten is het belangrijk om de vrijgekomen etter en pus te verwijderen met een watje of tissue. Zorg dat de steenpuist leeg is! Dat klinkt smerig maar is wel erg belangrijk! Wanneer er etter echter blijft dan kan er een her-infectie optreden. De steenpuist is leeg wanneer je er bloed uit ziet komen.

Desinfecteer de open wond en de omliggende huid met Betadine of zuivere alcohol en leg een steriele pleister of gaasje over de wond en ververs dit regelmatig. Blijft de ontsteking voortduren? Neem dan contact op met je huisarts.

Naar de huisarts met steenpuist?

Wanneer je het niet vertrouwd kun je altijd kiezen voor een afspraak bij de huisarts! Het is echter ook verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts voor een steenpuist als je ziek wordt of koorts krijgt. Verder ga je naar de huisarts als je last krijgt van een steenpuist die zit in of op je neus, in je oren. Bij deze vorm van steenpuisten is de kans groter dat de bacteriën in je hersenen terecht kunnen komen.

De steenpuist symptomen en klachten op een rij:

  • Het begint met een bult
  • Deze bult wordt snel groter en rood
  • De bult en de huid eromheen voelt warm en pijnlijk aan
  • In het midden ontwikkeld zich een witgelige puskop
  • De steenpuist zal open barsten door deze puskop

Maak je niet meteen te grote zorgen want een steenpuist zal in het grootste deel van de gevallen zonder medische hulp weer verdwijnen. Ze barsten gewoon open en wanneer jij zorgt voor een goede nabehandeling en desinfectie waarover je alles leest op onze website dan houdt je er geen blijvende schade aan over.

Vitamines en supplementen online kopen