Steenpuist of huidabces

Steenpuist of huidabces

Steenzweren omdat ze zo hard zijn als stenen, karbonkels, furunkels, negenogen en gewoon steenpuist! Zomaar een aantal namen voor deze vervelende en bijzonder pijnlijke huidaandoening! Niet heel ernstig maar soms wel! Meestal verdwijnen ze zelf weer maar soms ook niet. Kortom, wat moeten we met deze huidaandoening aan? Er zijn verschillende vormen van huidabcessen die allemaal hun eigen typische eigenschappen, kenmerken en symptomen hebben.

Steenpuisten of huidabces

Een abces is een opeenhoping van pus of etter in een holte die meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een abces kan overal in je lichaam groeien. De twee belangrijkste vormen van abcessen zijn:

Een steenpuist of huidabces, deze kan zich ontwikkelen onder de huid en;

Een inwendig abces, deze vorm van abces ontwikkeld zich in je lichaam, in organen of tussen de organen in.

Symptomen van een steenpuist of huidabces

De symptomen van een abces, end dus ook bij steenpuisten of negenogen, kunnen behoorlijk variëren. En huidabces is te herkennen aan een gezwollen bult die met pus en etter is gevuld op d huid. Daarbij kun je last hebben van bijvoorbeeld plaatselijke koorts of rillingen.

Bij een inwendig abces zijn de symptomen moeilijker te herkennen. Tekenen voor een inwendig abces zijn bijvoorbeeld plaatselijke pijn, koorts en een ziek gevoel.

Dermatoloog of huisarts bij een steenpuist of huidabces

Het is altijd verstandig om je huisarts of dermatoloog te bezoeken voor een consult wanneer jij last hebt van een abces of denkt last te hebben van een abces.

Pampers

Wat veroorzaakt abcessen

Vrijwel alle abcessen worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Wanneer bacteriën je lichaam weten binnen te dringen stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen op deze bacteriën af om tegen ze te vechten. Tijdens dit gevecht tussen de witte bloedcellen en de bacteriën sterft huidweefsel dat in de buurt is af. Hierdoor ontstaat een holte waar zich pus en etter kan gaan ophopen zodat er een abces of puist ontstaat. Deze pus bestaat uit de bacteriën, de dode witte bloedcellen en het afgestorven weefsel.

De meeste huidabcessen ontstaan wanneer een bacterie de huid weet binnen te dringen in bijvoorbeeld een klein wondje, een geïrriteerd of ontstoken haarzakje (steenpuisten), een verstopte porie of talgklier (onderhuidse puist) of een verstopte of geblokkeerde zweetklier. De kans op huidabcessen verminderd drastisch wanneer je er een goede hygiëne en een gezonde leefstijl op na gaat houden.

Abcessen behandelen

Een klein abces zal in veel gevallen vanzelf open knappen en weer verdwijnen. Hierover is dan ook eigenlijk geen behandeling nodig buiten een goede desinfectie en wondverzorging. Grotere abcessen zoals steenpuisten en onderhuidse puisten zullen echter soms met antibiotica behandeld worden. Ook kan de pus gedraineerd worden door de arts met een naald die de pus en etter opzuigt. Verder kan er ook een kleine incisie gemaakt worden om de pus af te kunnen laten vloeien.

De meest toegepaste behandelingen van een abces zijn die met antibiotica, drainage of door een chirurgische ingreep. Bij huidabcessen kan een warm en koud kompres helpen om de zwelling te beperken en het open barsten te versnellen.

De meeste abcessen die worden veroorzaakt door de stafylokokken bacterie zijn relatief klein en richten alleen schade aan op de huid of het daaronder liggende huidweefsel.

Vitamines en supplementen online kopen

Algemene voorbeelden van deze abcessen

  • Steenpuisten, rode harde en pijnlijke bulten met een witte puskop.
  • Wondinfectie, een infectie van een wond, snee of na een chirurgische wond.
  • Huidabces, bulten of holte gevuld met pus en etter