Steenpuist kind

Wat zijn steenpuisten en wat kun je doen bij een steenpuist kind

Een steenpuist lijkt op een gigantisch witkopje die opduikt uit de huid! Alle pus en rommel die erin zit wordt tegengehouden door de huid waardoor hij kan gaan groeien. Naarmate de tijd verstrijkt zal hij uiteindelijk knappen… Steenpuisten kunnen in veel gevallen veroorzaakt worden door de bacteriën die normaal gesproken op onze huid leven.

Ga altijd naar de huisarts bij een steenpuist!

Waar de steenpuisten vandaan komen:

 • Bacteriën gaan ontsteken, meestal in en rond een haarzakje.
 • De infectie beschadigd de huidcellen.
 • Je lichaam stuurt een legertje witte bloedcellen om de ontsteking aan te vallen en te vernietigen.
 • Alle omliggende huidcellen raken ook beschadigd en worden, rood, pijnlijk en geïnfecteerd.
 • In het midden van de steenpuist ontstaat een geel kopje met pus wat ontstaat door de gevechten die de witte bloedcellen leveren om de bacteriën te vernietigen..

steenpuist kind, steenpuisten kinderen

Behandeling van steenpuist kind

Meestal zal de steenpuist na een aantal dagen vanzelf genezen. Ze knappen uiteindelijk open en de puist kan verwijderd worden… De witte bloedlichaampjes hebben de strijd gewonnen!

 • Tips bij steenpuisten
 • Gebruik een warm kompres om de pijn te verminderen.
 • Gebruik wat tea tree olie op de steenpuist om de witte bloedlichaampjes te helpen.
 • Papa, mama of wie er op dat moment ook voor je zorgt kan je een paracetamolletje geven om de pijn te verlichten.
 • Knijp de steenpuist niet te snel en te voeg uit! Er bestaat een kans op infectie van je bloed of omliggende huid en dat is het laatste wat we willen toch?
 • Pas op met je huid, gebruik geen te hete kompressen omdat je je daaraan kunt branden!

De steenpuist knapt, wat nu?

 • De pus die vrijkomt bevat bacteriën die voor verdere infecties kunnen zorgen!
 • Houdt je handen schoon door ze te wassen met een goede desinfecterende zeep! Gebruik na het handen wassen een schone handdoek om je handen goed te drogen!
 • Gebruik een schoon doekje/washandje/verband/gaasje of iets dergelijks op de steenpuist die nu open is! Zo wordt de pus en wondvocht opgenomen!
 • Was eventuele gebruikte handdoeken, washandjes en kussensloop in heet water om de bacteriën te doden!

Wanneer de steenpuist niet uit zichzelf geneest of je krijgt er een ziek of slecht gevoel van dan is het verstandig om je vader of moeder te vragen om naar de dokter te gaan! De dokter kan, als dat nodig is, medicijnen voorschrijven die kunnen helpen bij het bestrijden van de infectie! Ook kan de huisarts besluiten om de steenpuist door te prikken! Dat klinkt als pijnlijk en vies maar het betekend wel dat je van al die viezigheid af bent en dat de pijn snel zal verdwijnen!

Meer over steenpuisten en de medicijnen bij steenpuist kind:

Een steenpuist is een ernstig ontstoken haarzakje in de huid waarin etter of pus zich ophoopt. Een steenpuist kenmerkt zich door een forse rode bult met een wit/gelige kop in het midden. Een steenpuist met meerdere puskoppen noemt men ook wel een negenoog. Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie die we de stafylokok bacterie noemen. Wanneer de steenpuist open barst is de vrijgekomen pus besmettelijk voor zowel uzelf als de mensen in uw omgeving. Dit houdt automatisch in dat andere mensen die besmet zijn met deze bacterie u ook kunnen besmetten door bijvoorbeeld niezen of hoesten.

Steenpuist verwijderen

Een steenpuist verwijderen kan ook bij de huisarts of dermatoloog. Hiervoor dien je uiteraard wel een afspraak te maken.

Pampers

Steenpuist of abces?

Een steenpuist lijkt in sommige gevallen op een abces! Een abces is echter wel iets anders dan een steenpuist. Het is daarom soms best lastig om onderscheid te maken tussen een steenpuist en een abces. Twijfel je of je last hebt van een steenpuist of een abces dan is een bezoek aan de huisarts verstandig. Deze kan je vertellen of je te maken hebt met steenpuisten of een abces. Voor een duidelijk voorbeeld kun je het volgende steenpuist uitknijpen filmpje op YouTube bekijken.

Steenpuist trekzalf bij een steenpuist kind

Vroeger werd er trekzelf gebruikt om het rijpingsproces van de steenpuist te versnellen. Hoewel trekzalf nu niet erg veel meer wordt gebruikt is het wel een effectieve manier om sneller van je steenpuist af te komen vindt ik zelf. Trekzalf tegen steenpuisten kun je nog steeds eenvoudig online bestellen of bij de apotheek kopen.

Ontstaan steenpuisten

Steenpuisten kun je eigenlijk overal op je lichaam krijgen. Een steenpuist in de lies is een van de vervelendste steenpuisten die er is. In de lies is er namelijk continu contact met kleding en ontstaat er wrijving waardoor je continu een pijnlijk gevoel kunt hebben. Ook bij een steenpuist in of op de neus kan het een pijnlijke aandoening zijn.

Een steenpuist komt ook veel voor op het hoofd en in de nek omdat daar sprake is van veel beharing. Daarmee kan een steenpuist dus ook ontstaan op de billen of erger nog tussen de billen. Steenpuisten zijn daarmee een pijnlijke maar volgens de medische wereld een onschuldige en niet al te ernstige aandoening.

Een steenpuist in het gezicht of het aangezicht is niet alleen pijnlijk maar ook nog eens ontsierend. Het kan best zo zijn dat je je hiervoor schaamt of gaat schamen. Heb je een steenpuist in het gezicht dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om er zo snel mogelijk wat aan te doen.

Steenpuist behandeling

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk tegen steenpuisten! Naast veel tips en mogelijkheden op deze site om steenpuisten te behandelen kan ook je huisarts of dermatoloog hier veel over vertellen. Het is daarom altijd mogelijk om je te laten voorlichten over steenpuist behandelingen. Gelukkig zijn er ook nog natuurlijke behandelingen tegen steenpuisten, over deze natuurlijke behandelingen tegen steenpuisten kun je meer lezen in dit artikel.

Bloedvergiftiging bij steenpuisten

Een steenpuist kan soms een behoorlijke ernstige ontsteking zijn, deze kun je bijvoorbeeld vergelijken met acne conglobata. Wanneer de ontsteking niet geneest kan in ernstige gevallen de ontsteking naar binnen toe slaan. Daarmee bestaat het risico dat de pus of etter in je bloedbaan terecht komt. Twijfel je of je steenpuist wel rijp wordt of heb je het vermoeden dat de heftigheid van de steenpuist aan het toenemen is dan is een bezoek aan de huisarts of dermatoloog noodzakelijk. Deze kan je dan helpen om de ontsteking weg te nemen en de kans op bloedvergiftiging uit te sluiten.

Oorzaak steenpuisten

Steenpuisten kunnen zoals we op deze site lezen verschillende oorzaken hebben Wanneer je een beetje bekend bent met de oorzaken van steenpuisten kun je ook maatregelen nemen om deze oorzaken weg te nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je persoonlijke hygiëne, je voedingspatroon en je leefwijze. Steenpuist antibiotica behandeling, wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts of dermatoloog voor je steenpuist(en) dan kan deze antibiotica voorschrijven om de steenpuist te behandelen. Deze steenpuist antibiotica kan ook bestaan uit een zalf.

Steenpuist uitgeknepen?

Heb je een steenpuist uitgeknepen dan is het verstandig om te zorgen voor een goede ontsmetting. Dit ontsmetten kun je doen met bijvoorbeeld Betadine of een ander ontsmettingsmiddel. Deze middelen kun je eenvoudig online bestellen of bij de apotheek halen. Ook is he zeer verstandig om de uitgeknepen steenpuist af te dekken met een steriel gaasje om verdere besmetting van je omliggende huid te voorkomen. In dit artikel lees je meer over welke maatregelen je kunt treffen bij uitgeknepen steenpuisten!

Voorkomen steenpuisten

Wil je gaan proberen om steenpuisten te voorkomen dan is het volgende artikel handig om te lezen. Steenpuisten voorkomen kan soms best als je weet wat de oorzaken van steenpuisten zijn.

Vitamines en supplementen online kopen