Steenpuist huisarts

 

Steenpuist huisarts?

De meeste steenpuisten verdwijnen vanzelf zonder dat er een medische behandeling nodig is. Steenpuisten en karbonkels kunnen ook thuis uitstekend behandeld worden! Wanneer je echter twijfels hebt of er ziek van begint te worden door bijvoorbeeld koorts is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Ook bij een steenpuist of karbonkel rond de neus, in de neus of op de oren is een huisartsenbezoek noodzakelijk. Steenpuist huisarts? Ja in sommige gevallen wel! huidarts of dermatoloog steenpuist? Ja bij de ernstigere soorten van steenpuisten!

Steenpuisten en karbonkels zelf behandelen in plaats van naar de huidarts

Een van de betere manieren om steenpuisten karbonkels te behandelen is om er een druppel tea tree olie op aan te brengen in combinatie met een warm kompres. Dit kompres kun je gedurende 10 minuten op de steenpuist laten rusten en dit kan je 4 keer per dag doen. De warmte van het kompres stimuleert de bloedsomloop rondom de steenpuist of karbonkel waardoor je lichaam in staat is meer infectie bestrijdende witte bloedcellen naar de steenpuist te sturen!

Wanneer de steenpuist of de karbonkel open knapt kun je zodra hij leeggelopen is een steriel gaasje aanbrengen op de wond. Dit voorkomt een verspreiding van de infectie. Nadat je dit gedaan hebt is het verstandig om je handen zorgvuldig te wassen met voldoende heet water en een goede desinfecterende zeep. Dit voorkomt dat de bacteriën uit de geknapte steenpuist via je handen elders op je lichaam terecht komen!

Bij de drogist kun je pijn verminderende medicijnen krijgen zoals paracetamol of ibuprofen. Deze kunnen je indien nodig helpen zodat je minder last hebt van eventuele pijn.

Medische behandeling van een steenpuist en karbonkel bij de huisarts of huidarts

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen wanneer de steenpuist niet uit zichzelf verdwijnt Ook kun je de huisarts raadplegen wanneer de steenpuist of karbonkel heel zacht en deinend aanvoelt omdat bij deze vorm van een steenpuist de kans groter is dat de infectie naar binnen toe overslaat omdat hij minder makkelijk open zal knappen! Er bestaat zelf een kans dat de huisarts je gaat door verwijzen naar de huidarts of dermatoloog.

Het is wel goed om vooraf te weten dat een huisarts kan besluiten om de pus uit de steenpuist of karbonkel te verwijderen met een incisie. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor deze incisie of drainage. Een incisie of drainage betekent dat de huidarts of dermatoloog een gaatje prikt of snijd in de steenpuist. Door deze opening kan de pus dan ontsnappen zodat de druk direct verminderden zal.

Pampers

Bij een incisie wordt aan de bovenkant van de steenpuist of karbonkel een sneetje gemaakt met een steriele naald of scalpel. Hierdoor kan de pus verwijderd worden en zal de druk en de pijn direct verminderen. Helaas is het wel even op je tanden bijten bij de incisie zelf. Wellicht is het mogelijk om deze behandeling te ondergaan met een plaatselijke verdoving.

Wanneer je ervaring hebt met het zelf inprikken van puisten kun je mits je de juiste maatregelen neemt ook welf een poging wagen maar zorg ervoor dat je alles (inclusief de naald, huis, handen enz.) goed hebt gedesinfecteerd voordat je hieraan begint! Wanneer je hier totaal geen ervaring mee hebt is het beter om hier niet aan te gaan beginnen!

Antibiotica bij een steenpuist en karbonkel

Antibiotica kunnen worden voorgeschreven bij een steenpuist door de huisarts of huidarts:

  • Bij alle vormen van steenpuisten of karbonkels
  • Bij een koortsig gevoel of verhoogde lichaamstemperatuur
  • Bij meerdere infecties
  • Bij een steenpuist in je gezicht omdat dit risicovoller is
  • Wanneer je er veel pijn en ongemak van hebt

Het is wel belangrijk dat je de voorgeschreven antibiotica kuur volledig afmaakt voor het beste resultaat en anders bestaat het risico dat de infecties terug kunnen keren.

Behandeling van terugkerende steenpuisten en karbonkels bij de huisarts

Steenpuisten of karbonkels die met de regelmaat van de klok terugkeren hebben vaak verdere behandeling nodig.

De meeste mensen die last hebben van terugkerende steenpuisten zijn vaak drager van de steenpuisten veroorzakende bacterie stafylokok. In deze gevallen zijn er vaak aanvullende maatregelen nodig om dit probleem aan te pakken, hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts of dermatoloog. Bij deze vorm van terugkerende steenpuisten zal de huisarts of dermatoloog onderzoek doen naar de achterliggende reden van deze steenpuisten!

Vitamines en supplementen online kopen