Steenpuist huidaandoening

steenpuist huidaandoeningSteenpuist huidaandoening

Een steenpuist (furunkel is de medische naam) is in feite niets meer dan een geïnfecteerd haarzakje of haarfollikel. Deze infectie of ontsteking kan ontstaan et behulp van de stafylokokken bacterie. Bezwarend hierbij is dat deze stafylokokken bacterie besmettelijk is, wanneer een steenpuist dan ook openknapt is de pus besmettelijk voor jezelf en voor anderen. De stafylokokken bacterie komt bij ongeveer 30% van de mensen voor zonder dat hij ook maar enig kwaad doet. De stafylokokken bacterie is vooral aanwezig rond de mond en de neus en rond de liezen en het kruis.

Steenpuisten kunnen overal op ons lichaam voorkomen maar doordat ze ontstaan door een haarzakje of haarfollikel te infecteren ontstaan ze het meeste op de behaarde delen van ons lichaam. Daarbij kun je denken aan de billen, tussen de billen, in de liezen, in je nek, in je gezicht en op je rug. Schurende en vochtige kleding kan een geïnfecteerd haarzakje of haarfollikel opleveren en daarmee dus ook een steenpuist of een furunkel.  Ook bij zwaarlijvige mensen kunnen steenpuisten ontstaan doordat huid over elkaar heen gaat schuren waardoor er een infectie kan ontstaan. Daarnaast zijn mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte ook extra gevoelig voor steenpuiten. Steenpuisten huidaandoening? In zekere zin zijn steenpuisten een huidaandoening maar die ontstaat alleen door een infectie met een bacterie.

steenpuist huidaandoening, steenpuist of huidabces, abcessen, abces, abces op de huid

Steenpuist huidaandoening behandelen

Een steenpuist is in veel gevallen te herkennen aan een paar typische kenmerken. De steenpuist ziet ruit als een harde, felrode en pijnlijke bult op de huid. Naar verloop van dagen zal zich in het midden een gele puskop vormen vanwaar uit de steenpuist zal openknappen. De steenpuist heeft meestal maar een korte levensduur, gelukkig maar want ze zijn niet erg prettig om te hebben. steenpuist huidaandoeningMeestal zal de steenpuist zich gedurende een aantal dagen ontwikkelen tot hij open gaat knappen. Door de gele puskop die ook wel een necrotische prop wordt genoemd barst de steenpuist open. Een necrotische prop is afgestorven huidweefsel in medische termen.

Pampers

steenpuist huidaandoening, steenpuist of huidabces, abcessen, abces, abces op de huid

Aandachtspunten bij steenpuist huidaandoening

In veruit de meeste gevallen zal een steenpuist vanzelf weer verdwijnen zonder dat daar een medische behandeling of hulp van een arts bij nodig is. Wanneer de steenpuist niet uit zichzelf open knapt na een aantal dagen is het verstandig om wel een afspraak te maken bij de huidarts om te kijken of er een extra ingreep zoals een incisie noodzakelijk is. Ook bij steenpuisten in en om de neus is een bezoek aan de dokter noodzakelijk.

Direct naar de volgende pagina’s:

Steenpuisten

Steenpuisten behandelen

Steenpuist medicijnen

Steenpuist huidaandoeningen vergelijk

Steenpuisten zijn wat anders dan onderhuidse puisten, een onderhuidse puist is meestal ernstiger van aard en kan forse littekens achterlaten. Bij een onderhuidse puist zien we ook vaker onderhuidse gangenstelsel die de puisten met elkaar verbinden. Steenpuisten kunnen ook ontstaan doordat een mee-eter geïnfecteerd raakt. Jeugdpuistjes of puisten zijn in ieder geval op geen enkele manier te vergelijken met een steenpuist. Ook netelroos is in geen geval te vergelijken met een steenpuist.

Steenpuist medicijnen

Steenpuisten kunnen behandeld worden met medicijnen. In veel gevallen zal dit antibiotica zijn. Omdat antibiotica ook de goede bacteriën in ons lichaam dood heeft een alternatieve of natuurlijke behandeling van de steenpuist onze voorkeur. Mogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg. Tea Tree Olie is bijvoorbeeld desinfecterend, wond herstellend en litteken verminderend. Ook Aloë Vera heeft deze eigenschappen en zelfs de simpele ui of knoflook kan je helpen het proces tot openknappen van de steenpuist te versnellen.

Vitamines en supplementen online kopen

steenpuist huidaandoening, steenpuist oor