Steenpuist gezicht

Steenpuist gezicht

Steenpuist gezicht bijzonder pijnlijk en hinderlijk!

Een steenpuist is niets meer dan een ontstoken haarzakje in onze huid waarbij zich een grote hoeveelheid pus en etter vormt in de bult. Hoewel een steenpuist niet een zeer ernstige huidaandoening is kan een steenpuist in het gezicht bijzonder pijnlijk en hinderlijk zijn maar daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Een steenpuist gezicht vraagt daarom om een andere aanpak dan een steenpuist op bijvoorbeeld de rug of de billen. In de meeste gevallen is zelfs de hulp van de huisarts of de dermatoloog noodzakelijk om erger te voorkomen.

Een steenpuist wordt in veel gevallen veroorzaakt door een bacterie, deze bacterie noemen we de stafylokokken bacterie. Zodra een steenpuist open knapt of openbarst is de vrijgekomen pus en etter besmettelijk voor u en voor anderen om u heen. Goede reiniging en desinfectie is daarom belangrijk om verdere besmetting te vermijden. Wanneer je een drager bent van de bacterie die steenpuisten veroorzaakt dan kun je ook andere mensen met deze bacterie besmetten waardoor zij steenpuisten krijgen. Dit gebeurt alleen in zeer ernstige gevallen bij bijvoorbeeld niezen of hoesten. Het is echter wel zo dat de drager van de stafylokokken bacterie hier in veruit de meeste gevallen geen last of hinder in de vorm van steenpuisten zal krijgen.

Ook bij het dragen van strakke kleding die tegen de huid schuurt, door overmatig zweten en bij overgewicht (huidplooien) kunnen steenpuisten sneller ontstaan. We zien steenpuisten vaker bij mannen dan bij vrouwen en dan ook nog vooral jong volwassenen. De steenpuist is in veel gevallen pijnlijk maar wel ongevaarlijk.

Pampers

Steenpuist gezicht herkennen

Een steenpuist in het gezicht kun je herkennen aan een pijnlijke, opgezwollen en harde rode bult die naarmate hij zich ontwikkeld een gele puskop in het midden krijgt. Op dit punt zal hij na een aantal dagen open barstten en komt er pus vrij. Steenpuisten komen vaak voor op de gebieden waar we veel haargroei hebben. Hierbij kun je vooral denken aan hoofd, nek, oksels, billen en liezen. Bij een steenpuist in het gezicht of op het gezicht hebben we het ook over bijvoorbeeld de neus en de oren.

Een steenpuit gezicht is gevaarlijk omdat deze als hij zich bijvoorbeeld ontwikkeld in de neus eenvoudig naar binnen toe kan gaan ontsteken. Omdat de bloedbaan vlakbij is en de hersenen eveneens is deze steenpuist of furunkel bijzonder gevaarlijk. Neem daarom altijd contact op met je huisarts voor verdere behandeling.

Steenpuist gezicht zelf behandelen?

  • Je kunt de steenpuist en de omliggende huid goed desinfecteren met jodium om verdere besmetting te voorkomen.
  • Doe een druppel tea tree olie op de steenpuist voor een ontstekingsremmende werking.
  • Probeer er zoveel mogelijk af te blijven want geduld is een schone zaak.
  • Gebruik warme kompressen om de ontwikkeling van de steenpuist te versnellen.
  • Houdt handen en huid schoon.
  • Vermijd schurende en te strakke kleding.
  • Als je een steenpuist krijgt in je gezicht (neus, oren of lip bijvoorbeeld) is het wijs om naar de huisarts te gaan!

Steenpuist gezicht foto’s

Zo zie je dat een steenpuist in het gezicht niet een onschuldige aandoening is. Zorg altijd voor een voorzichtige behandeling en neem direct contact op met de huisarts voor verdere behandeling. Hieronder een aantal foto’s van een steenpuist in het gezicht. Dan is meteen extra duidelijk aarom dit gevaarlijk en bijzonder hinderlijk en pijnlijk is.

 

Vitamines en supplementen online kopen