Steenpuist behandeling, furunkel behandeling, karbonkel behandeling

Een steenpuist is een lastige en pijnlijke ontsteking! Welke steenpuist behandeling is het beste? Op het moment dat een haarzakje ontstoken raakt kan er zich een steenpuist vormen. Steenpuisten ontstaan wanneer de stafylokok bacterie aanwezig is. Een steenpuist gaat in 9 van de 10 gevallen vanzelf over maar er zijn situaties waarin dit anders kan lopen. Met de informatie op deze site over het behandelen van steenpuisten kun je in ieder geval zorgen voor de goede randvoorwaarden en ben je wellicht in staat om steenpuisten te voorkomen. Steenpuisten komen vooral voor op de gebieden waar veel haren groeien. Hierbij kun je denken aan de nek, de rug, de oksels en op de liezen en op of tussen de billen. Steenpuisten komen over het algemeen vaker voor bij mannen (en dan vooral jongere mannen) dan bij vrouwen. Juist op de delen van de huid waar we haardgroei hebben komen steenpuisten het meeste voor!

Steenpuist behandeling en furunculose behandeling informatie

Een steenpuist kun je herkennen aan een rode bult waar zich na verloop van tijd een gele puskop in het midden gaat vormen. Normaal gesproken knapt de steenpuist door deze gele puskop open en kan de vrijgekomen pus en etter ontsnappen. Juist in die fase is het belangrijk dat je de omliggende huid en de wond goed desinfecteert aangezien de vrijgekomen pus besmettelijk is. Zorg daarom dat je een goede desinfecterende zeep voor zowel je handen als je lichaam hebt. Zelf heb ik goede ervaring met de olijfoliezeep voor mijn lichaam en gezicht. Deze olijfoliezeep is ook nog eens een goede “ontvetter”voor de huid.

Steenpuist behandeling bij problemen of ziek zijn van steenpuisten

Als je last hebt van een steenpuist of deze komen vaker terug is een persoonlijke hygiëne en een gezond voedingspatroon wellicht de oplossing voor je problemen. Steenpuisten kunnen namelijk ontstaan door een slechte persoonlijke hygiëne en ook gaan er verhalen dat een slecht dieet veel invloed kan hebben. Zelf ervaar ik dit wanneer ik veel suiker eet, juist in die periode zie ik een explosie van mijn acne en de vorming van steenpuisten. Vandaar dat ik besloten heb de suikers (en toegevoegde suikers) zoveel mogelijk links te laten liggen.

Chronische steenpuist behandeling of furunculose behandeling

Wanneer je regelmatig last hebt van steenpuisten kan het zijn dat je chronische furunculose hebt. Dit betekent niet meer dan terugkerende steenpuisten, je bent dan drager van de stafylokok-bacterie. In dat geval is het verstandig om eens een afspraak te maken bij de huisarts omdat bij de behandeling hiervan vaak antibiotica wordt voorgeschreven. Deze aandoening wordt meestal vastgesteld door het maken van een uitstrijkje.

Wil je op een andere manier wat aan chronische furunculose doen dan is een goede persoonlijke hygiëne en een gezond voedingspatroon ook in dit geval essentieel. Neem jezelf daarvoor onder de loep en houdt bijvoorbeeld is bij wat je allemaal eet.

Steenpuist verwijderen, steenzweer verwijderen, karbonkel verwijderen

Wat zijn steenpuisten en karbonkels nu precies?

  • Een steenpuist of furunkel is een infectie of ontsteking van een haarzakje.
  • Vrijwel onze hele huid is bedekt met kleine of grote haren die uit haarzakjes groeien.
  • In veel gevallen worden steenpuisten veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie die altijd aanwezig is op onze huid.
  • Een steenpuist ziet eruit als een rode bult of bobbel die bijzonder gevoelig of pijnlijk kan zijn.
  • De steenpuist is gevuld met pus.

Bij het ontstaan van een karbonkel raken meerdere haarzakjes naast elkaar geïnfecteerd en ontstoken. Omdat er ook meerdere ontstekingshaarden en openingen zijn noemen we deze karbonkel ook wel een negenoog.

Pampers

Chronische furunculose is een huidaandoening waarbij je over een lagere periode last hebt van het ontstaan van meerdere steenpuisten. De steenpuisten steken over een langere periode de kop op. Steenpuisten kunnen zich overigens vormen op iedere plek op de huid waar ook haarzakjes aanwezig zijn. Bij een steenpuist behandeling wordt hier uiteraard ook naar gekeken.

Wie is gevoelig voor steenpuisten en welke steenpuist behandeling kun je kiezen?

De kans op steenpuisten is groter op plekken waar wrijving is of waar de huid overmatig transpireert zoals bijvoorbeeld in de nek, onder de oksels, tussen en op de billen en rond de anus. Karbonkels komen het meest voor in de nek!

Steenpuisten zijn niet leeftijdgebonden. Iedereen kan op ieder moment zin zijn leven last krijgen van een steenpuist of een karbonkel. Er bestaat wel een grotere kans op steenpuisten of karbonkels als:

  • Je last hebt van andere huidaandoeningen waarbij de kans op huidbeschadigingen ontstaat zoals bijvoorbeeld eczeem of schurft.
  • Je last hebt van overgewicht en daardoor meerdere huidplooien.
  • Je last hebt van een verminderde weerstand of immuunsysteem waardoor de bacterie de kans krijgt zich explosief te vermenigvuldigen.
  • Je last hebt van een aandoening of ziekte die het immuunsysteem verzwakt zoals bijvoorbeeld diabetes.
  • Je een drager bent van de Stafylokok bacterie.

De behandeling van een steenpuist of karbonkel

Kleinere steenpuisten genezen soms ook zonder dat deze behandeld worden. Eventuele pijn of branderigheid kun je verzachten door het aanbrengen van een in water gedrenkt kompres.

Grote steenpuisten en karbonkels kunnen worden behandeld door zodra ze rijp zijn te draineren. Dit kun je zelf doen als je hier ervaring mee hebt door gebruik te maken van een steriele naald en ontsmettingsmiddel of dit kun je laten doen bij de huisarts. De wond die achterblijft wordt afgedekt met steriel verband.

Wat als je steenpuisten of karbonkels niet behandeld?

Een steenpuist kan naarmate hij groeit pijnlijker worden. In veel gevallen zal de steenpuist op een gegeven moment open barstten waardoor de pus eruit kan vloeien. Vrijwel meteen zal je merken dat de pijn die je had minder wordt. De wond en de omliggende huid zal met een aantal dagen genezen alhoewel er meestal wel een litteken achter zal blijven. Zelf heb ik bij de behandeling van deze littekens veel profijt gehad van bio oil. De volledig natuurlijke olie die littekens zichtbaar en snel verminderd.

Een karbonkel kan snel groeien en met een aantal dagen verschijnen er gele (pus) kopjes (vandaar de naam negenoog) op de huid die open zullen barstten. In sommige gevallen kan de nasleep van een karbonkel langer ontstoken blijven en een groter en dieper litteken achterlaten. Daarom is het bij het ontstaan van een karbonkel altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Bij een infectie met pus in de huid bestaat altijd het risico dat enkele bacteriën in je bloedbaan terecht komen en elders in het lichaam infecties veroorzaken. Dit zal niet vaak gebeuren maar daarom is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Vitamines en supplementen online kopen