Perianaal abces

Perianaal abces

Wat is een perianaal abces en hoe wordt een perianaal abces behandeld of verwijderd. Wat kun je zelf doen als je last hebt van een perianaal abces en welke medicijnen worden voorgeschreven bij de behandeling van een perianaal abces. Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan zal de term fistel ook vaak worden gebruikt door de arts. Over het algemeen is een perianaal abces niet pijnlijk totdat de ontsteking te groot wordt of je een ingreep hebt ondergaan om het perianaal abces te laten verwijderen.

Ga altijd naar de huisarts wanneer je last hebt van perianal abces!

Een perianaal abces is een andere benaming voor een perianale fistel of gewoonweg een fistel of een perianale fistel

Wat is een perianaal abces?

Een perianaal abces is een bacteriële ontsteking van meestal een kliertje in of rond de anus. Deze ontsteking kan zich in zwaardere gevallen ook nog eens uitbreiden naar de huid rond de anus. Doordat er zich een ontsteking vormt komt er pus en etter vrij die zich gaat ophopen in een holte. Symptomen bij een perianale fistel of een perianaal abces zijn meestal een pijnlijke zwelling in de buurt van de anus en de billen die niet uit zichzelf zal verdwijnen. Bij deze aandoening is een medische ingreep meestal noodzakelijk.

Wat is een perianale fistel of een perianaal abces?

Wanneer je last hebt van een fistel bij de anus die we ook wel een perianale fistel of fistula noemen dan is er een gangetje/kanaaltje ontstaan tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. In vrijwel de meeste gevallen is er eerst een ontsteking geweest die we zoals hierboven beschreven een perianaal abces noemen dat geopereerd is geweest. Geschat wordt dat bij ongeveer 30% van de perianale abcessen een fistel ontstaat.

Perianaal abces diagnose

Wanneer je last hebt van een abces rond of in de anus dan is een afspraak bij de arts om deze te behandelen noodzakelijk. Wanneer er geen duidelijke uitwendige symptomen van een abces zijn kan de (huis)arts de diagnose bevestigen door de anus inwendig te onderzoeken. Wanneer de arts een pijnlijke zwelling constateert kan de diagnose van een perianaal abces gesteld worden waarmee het begin van de behandeling kan beginnen. Een perianaal abces behandelen gebeurt vrijwel altijd in het ziekenhuis onder een algehele of gedeeltelijke narcose.

Behandeling van een perianaal abces

Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan kom je in een pijnlijke stroomversnelling bij de chirurg terecht. De gebruikelijke behandeling van een abces bij of aan de anus bestaat namelijk uit een operatie waarbij het abces wordt opengelegd en de pus en etter wordt verwijderd. Deze ingreep gebeurt uiteraard onder verdoving. De ingreep zal in veruit de meeste gevallen in het ziekenhuis worden uitgevoerd waardoor je ook opgenomen wordt. De operatie zelf gebeurt door de chirurg met gedeeltelijke anesthesie of volledige anesthesie. De ingreep zelf is volledig pijnvrij maar de periode na de operatie is bijzonder vervelend op verschillende manieren.

Pampers

De wond zal na de operatie opengehouden worden zodat de ontsteking de ruimte krijgt om volledig naar buiten toe te verdwijnen. Ook zal de wond regelmatig gespoeld moeten worden om alle etter weg te krijgen. In mijn geval was de wond vrij fors en werd deze in eerste instantie opengehouden door er watten in te leggen die de volgende dag verwijderd moesten worden. Door de wond open te houden kan deze van binnenuit gaan helen en uit zichzelf weer gaan dichtgroeien is de gedachte achter deze vorm van behandeling.

Complicaties na een perianaal abces

Ook al wordt de behandeling nog zo goed en zorgvuldig uitgevoerd, er is altijd kans op complicaties. Wanneer het abces niet volledig is verdwenen of terugkeert kunnen er fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke gangen waardoor de pus en etter vrij heen en weer kan lopen. Deze kananalen zijn in sommige gevallen bijzonder lang en moeten volledig opengelegd of verwijderd worden door de chirurg.

Abces zelf behandelen

Wanneer je last hebt van een abces is het daarom belangrijk te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en een goede weerstand. Dit betekende in mijn geval dat ik ben overgestapt op gezonde voeding en veel water in plaats van suikerhouden frisdrank en dat ik ben gestopt met het drinken van alcohol en roken. Hoewel dit gevoelsmatig geen pretje was bleek in de praktijk wel dat ik geen last meer kreeg van een fistel. Terwijl ik daarvoor in totaal drie keer ben behandeld door de chirurg aan een perianaal abces en fistels.

Zoals al eerder gezegd kun je behalve zorgen voor een goed immuunsysteem weinig doen om een perianaal abces of een fistel te behandelen. Natuurlijk kan de arts in combinatie met de ingreep medicijnen zoals antibiotica voorschrijven. Denk je last te hebben van deze bijzonder vervelende aandoening dan is de enige oplossing een bezoek aan de (huis)arts.

Symptomen van een fistel

Wanneer je last krijgt van een fistel dan merk je dit door het verlies van etter en pus ergens op of tussen de billen. Een vochtige plek in het ondergoed is hier meestal het resultaat van. Wanneer je op zoek gaat naar de opening dan zie je vaak een bultje dat lekt. Het kan zelfs lijken op een puist of puistje op of tussen de billen.

De behandeling van een perianaal abces of fistel

Een fiste gaat eigenlijk nooit van zichzelf weer over. In simpelweg alle gevallen zal een perianale fistel altijd geopereerd moeten worden. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk door de chirurg die allemaal onder narcose of plaatselijke verdoving worden uitgvoerd. Een fistel komt vrijwel altijd voort uit een niet goed genezen perianaal abces.

Vitamines en supplementen online kopen

https://www.youtube.com/watch?v=8wih8F2w9JE