Furunkels, karbonkels en furunculose

Furunkels (steenpuisten), karbonkels (negenogen) zijn huidaandoeningen die nog steeds veel voorkomen. Deze huidaandoeningen zien we het meest bij mannen met een leeftijd tussen de 15 en 30 jaar. De exacte cijfers over hoeveel mensen last hebben van steenpuisten zijn niet bekend omdat in veel gevallen geen consult aan de huisarts wordt gepleegd omdat de aandoening relatief kort van duur is en zichzelf oplost. Wanneer er wel een afspraak voor een furunkel of een karbonkel gemaakt wordt bij de huisarts zal deze in de meeste gevallen kiezen om deze iet zelf te behandelen maar om de patiënt door te verwijzen naar de dermatoloog in het ziekenhuis. De dermatoloog is een gespecialiseerd arts op het gebied van de huid.

Oorzaak van furunkels (steenpuisten) en karbonkels (negenogen)

De furunkel of steenpuist wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de Staphylococcus aureus en in zeldzame uitzonderingen door de S. epidermidis. De furunkel is een diepe en inflammatoire (roodheid) nodulus die zich ontwikkelt uit de haarfollikel met kans op een diep infiltraat. Deze ontwikkeling gaat gepaard met necrose (afsterving van weefsel) en de vorming van pus en etter. Wanneer er sprake is van een groter en dieper abces is er sprake van een karbonkel. We spreken van furunculose wanneer er sprake is van meerdere furunkels tegelijkertijd of van meerdere furunkels in een jaar tijd.

De oorzaken voor het ontstaan van een karbonkel, furunkel kunnen liggen in de afsluiting en irritatie van een haarfollikel of de irritatie van een haarfollikel. Verder kan een oorzaak van het ontstaan van steenpuisten worden gezocht in een periode van verminderde weerstand, anemie, diabetes, een slechte persoonlijke hygiëne of obesitas.

Diagnose bij furunkels, karbonkels en furunculose

Een furunkel of steenpuist wordt gekarakteriseerd door een bijzonder pijnlijke, harde en felrode nodulus in de huid. Deze furunkel of steenpuisten komen vooral voor op de behaarde of harige gebieden waarbij men kan denken aan het gezicht, de nek, de oksels, de liezen en de billen. De nodulus wordt snel groter met het verloop van een aantal dagen waarbij ook de roodheid en de pijn zal toenemen. De pijn kan in sommige gevallen zelfs tot koorts leiden en algemeen ziek zijn. Zodra de nodulus of de puist rijp is zal hij spontaan open barste waarbij een grote hoeveelheid pus en etter vrij zal komen.

Nadat de steenpuist of furunkel is opengebarsten zal de pij ervan direct verminderen en de roodheid zal eveneens verdwijnen. Een karbonkel of negenoog onderscheidt zich van een furunkel of steenpuist doordat hij groter is en meer pijn veroorzaakt. Verder zijn er meer necrotiserende (puskoppen) aanwezig en kan er ernstige littekenvorming optreden.

Omdat deze huidaandoening besmettelijk is moet je bij mensen met een steenpuist ook goed denken om familieleden of naasten die (tijdelijk( last hebben van een verminderde weerstand. Goede reiniging en ontsmetting van de open gebarsten steenpuist speelt daarbij natuurlijk eveneens een belangrijke rol.

Pampers

steenpuist, furunkels, karbonkels en furunculose, karbonkels, furunkel, steenpuist

Therapie en behandeling van furunkels, karbonkels en furunculose

Voor patiënten met een goede gezondheid en voldoende weerstand is een furunkel of karbonkel een vervelende en zeer besmettelijke maar over het algemeen toch ongevaarlijke huidaandoening waar men slechts korte tijd last van zal hebben. Wanneer er echter sprake is van een vooral verminderde weerstand dient men echter wel op de hoede te zijn en is een consult bij de huisarts van belang.

Wanneer je last hebt van steenpuisten of furunculose (terugkerende steenpuisten) is het onderscheid bij het kiezen van een therapie of behandeling van belang. Wanneer er sprake is van terugkerende steenpuisten of furunculose kan er wellicht dragerschap zijn van de bacterie of een andere oorzaak die men maar beter kan bestrijden.

Wanneer er sprake is van incidentele furunkels of steenpuisten kan worden volstaan met een aanpak van de persoonlijke hygiëne en kan er gekozen worden voor het aanbrengen van hete of koude kompressen op de steenpuisten. Daarbij is het van belang om van de steenpuisten af te blijven tot deze rijp is om de verspreiding van de bacterie te voorkomen wat tot gevolg kan hebben dat er een verdere verspreiding plaatsvindt. Wil een furunkel of karbonkel niet uit zichzelf open barsten dan kan je ervoor kiezen om een afspraak te maken bij de huisarts die je in de meeste gevallen zal doorverwijzen naar een dermatoloog voor een incisie van de steenpuist om voor verlichting te zorgen.

Preventieve maatregelen om furunkels, karbonkels en furunculose te voorkomen

Preventieve maatregelen om steenpuisten te vermijden en te voorkomen liggen voornamelijk in het aanhouden van een goede persoonlijke hygiëne en het gebruik van de juiste desinfecterende verzorgingsproducten. Ook het op peil houden of versterken van de weerstand is van groot belang om het ontstaan van furunkels, karbonkels en furunculose in de toekomst te voorkomen. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan het gebruik van voedingssupplementen en aanvullende vitaminen en mineralen.

Ook kun je het beste maar wrijving en schuren door de kleding zo veel mogelijk zien te voorkomen omdat dit ervoor kan zorgen dat de bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de steenpuisten makkelijker in de huid kan doordringen. Ook is het dagelijks of regelmatig wassen van het beddengoed en kleding belangrijk om de bacterie zo weinig mogelijk kans te geven. Beddengoed kan natuurlijk ook gewassen worden op een hogere temperatuur om bacteriën te doden.

Furunkels, karbonkels en furunculose zijn voornamelijk een hinderlijke en pijnlijke aandoening maar in de meeste gevallen genezen zij met eventueel kans op het ontstaan van littekenvorming. De nabehandeling van steenpuisten kan bijvoorbeeld gedaan worden met Bio-Oil. Deze Bio-Oil is ongekend sterk bij het behandelen en verminderen van littekens en littekenvorming.

 

Vitamines en supplementen online kopen