Furunculose: meerdere steenpuisten?

Alles over furunculose en terugkerende steenpuisten!

Een steenpuist is een heftige en diepe ontsteking van een haarfollikel in onze huid die gepaard gaat met veel pus en etter en uiteindelijk de afsterving van weefsel. Wij kennen deze huidaandoening als de steenpuist omdat hij zo hard aan kan voelen maar de medische naam voor een steenpuist is furunkel. Daarnaast heb je nog meer vormen van deze huidaandoening zoals een karbunkel en een negenoog. Terugkerende steenpuisten noemen we furunculose. Verder wordt er wel eens de vergelijking gemaakt met een abces en dat is niet geheel onbegrijpelijk. Ook aandoeningen als onderhuidse puisten worden wel eens verward met een steenpuist. Zoals je ziet zijn er dus meer huidaandoeningen die erg verwant zijn met de steenpuist.

Furunculose

Furunculose houdt in dat een patiënt last heeft van meerder steenpuisten tegelijkertijd of vaker dan 4 keer per jaar last heeft van steenpuisten. Wanneer een patiënt last heeft van meerdere steenpuisten naast elkaar die soms ook nog eens via onderhuidse gangen in elkaar overlopen dan wordt er gesproken van een karbunkel of een karbonkel. Een andere benaming voor een karbunkel is een negenoog en zoals de naam al zegt is dat een grote ontsteking met meerder puskoppen. Exacte cijfers over hoe veel mensen op jaarbasis last hebben van een steenpuist of furunculose is niet bekend omdat de meeste mensen ervoor kiezen om voor deze huidaandoening niet naar de huisarts te gaan.

Symptomen steenpuisten en furunculose

Omdat een steenpuist in bijna alle gevallen begint met een ontsteking van een haarzakje of haarfollikel ligt de conclusie voor de hand dat de steenpuist voornamelijk voorkomt op de behaarde delen van ons menselijk lichaam. Hierbij kun je denken aan je hoofd, je nek, de oksels, de liezen en op en tussen de billen. De steenpuist is te herkennen aan een rode en vrij snel hard wordende bult onder de opperste huidlaag. Met een aantal dagen zal de steenpuist rijp gaan worden wat uiteindelijk leid tot de vorming van een witgelige puskop of etterkop in het midden van de bult. Deze puskop zal uiteindelijk ook de plek zijn waar de steenpuist zal knappen. Direct na open barsten van de steenpuist zal de patiënt verlichting voelen en zal de pijn direct gaan afnemen.

Hoe ontstaat een steenpuist?

Steenpuisten of karbunkels worden veroorzaakt door de Stafylokokken bacterie. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft deze bacterie op zijn huid zitten. De medische naam van deze bacterie is de Stafylococcus aureus. Veruit de meeste mensen zal nooit ook maar enige hinder ondervinden van de aanwezigheid van deze bacterie maar een aantal mensen krijgen er de besmettelijke steenpuist van.

Doordat steenpuisten besmettelijk zijn kun je niet alleen jezelf verder besmetten maar ook de mensen om je heen. Be besmettelijkheid van een steenpuist zit hem voornamelijk in de pus en etter die vrijkomt en die verantwoordelijk kan zijn voor verdere besmetting met als gevolg nieuwe steenpuisten. Daarnaast kunnen de mensen die de stafylokokken bacterie bij zich dragen andere mensen besmetten door te niezen of te hoesten. Wanneer deze mensen bijvoorbeeld een verminderde weerstand hebben kunnen zij al vrij snel last krijgen van steenpuisten.

Juist bij bepaalde situaties is de kans op steenpuisten groter te noemen. Wanneer je te strakke kleding draagt die veel schuurt over je huid kunnen haarfollikels of haarzakjes ontstoken raken met een steenpuist als gevolg. Ook mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte, bij bloedarmoede, bij diabetes of mensen met suikerziekte zijn gevoeliger voor steenpuisten dan andere gezonde mensen met voldoende weerstand.

Pampers

Is een steenpuist of furunculose ernstig

Hoewel een steenpuist in de praktijk bijzonder vervelend, ontsierend en pijnlijk is beschouwt de medische wereld het niet als een ernstige aandoening. De steenpuist heeft een relatief korte doorlooptijd van ontstaan tot openbarsten. Er wordt door de artsen echter wel een onderscheid gemaakt wanneer de steenpuist op of in de neus zit of op de oren. Wanneer je hier last van hebt is het noodzakelijk dat je een afspraak maakt bij de huisarts of de dermatoloog om een plan van aanpak te hebben voor deze steenpuisten. Een nadeel van furunculose met een negenoog is het ontstaan van littekenvorming, zelf hebben wij daarbij goede ervaringen met Bio-Oil.

Furunculose of een negenoog met meerdere steenpuisten tegelijkertijd is echter een stuk vervelender dan gewoon een enkele steenpuist. Niet alleen is de pijn heftiger maar ook is deze vorm van steenpuisten meer ontsierend wanneer ze op je aangezicht of nek zitten. Ook onder de oksels of tussen de billen is deze vorm van steenpuisten bijzonder pijnlijk. Wanneer er een negenoog of karbunkel ontstaat kunt u last krijgen van koorts. Hiervoor kan een goede aspirine verlichting brengen.

Steenpuist huisarts

Hoewel een steenpuist meestal geen reden is voor een bezoek aan de huisarts omdat een steenpuist uit zich zelf weer geneest en verdwijnt maar er kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden. Dit is natuurlijk het geval bij steenpuisten op of in de neus en op de oren. Deze steenpuisten zitten dicht bij de bloedaanvoer naar de hersenen, zijn ernstig besmettelijk en kunnen zich daardoor snel uitbreiden. Wanneer je vaker last hebt van terugkerende steenpuisten dan is het verstandig om eens met de huisarts te overleggen waarom dit het geval is. Misschien kunnen aan de hand van dit onderzoek de klachten weggenomen worden of in ieder geval verminderd worden.

Zelf behandelen

Wanneer u merkt dat u een steenpuist krijgt dan kunt u een aantal dingen doen om de genezing en het herstel te bevorderen en de gevolgen van de steenpuist te verminderen.

Plaatsen van een gaasje of verband op de steenpuist. Hiermee voorkomt u dat de steenpuist te snel open barst als hij daar nog niet rijp voor is en kunt u er niet met de vingers aan zitten waardoor er verdere ontstekingen kunnen ontstaan.

Ontsmetting van de steenpuist

Als de steenpuist open barst is het raadzaam om deze wond en de omliggende huid goed te ontsmetten met jodium of zuivere alcohol om verdere besmetting te voorkomen. Breng regelmatig vers verband of pleisters aan om verdere besmetting te voorkomen van uw huid en de mensen om u heen.

Rijpen van de steenpuist

Wanneer het te lang duurt voordat de steenpuist rijp is dan kunt u dit proces beïnvloeden met het aanbrengen warme of koude kompressen of met ouderwetse trekzalf.

Afblijven van de steenpuist

Zolang de steenpuist nog niet rijp is kunt u er maar he beste vanaf blijven. Daarmee voorkomt u verdere besmetting, ernstigere ontstekingen en littekenvorming. Wanneer de steenpuist rijp is, wat je kunt zien aan de witgelige puskop, dan kun je hem met de juiste maatregelen gaan uitknijpen.

Probeer nooit een steenpuist zelf open te maken! U helpt zichzelf daarmee van de wal in de sloot. Het risico op besmetting is dan veel groter en de bacterie kan in uw bloed terechtkomen. Het duurt even, maar de steenpuist barst echt vanzelf open.

Vitamines en supplementen online kopen