Abces

Wat is een abces?

Een abces is een niet eerder bestaande holte die is gevuld met pus en etter, deze pus en etter is een vloeibare en smerig gekleurde massa die bestaat uit weefselresten (afgestorven door necrose), bacteriën en witte bloedlichaampjes. Wanneer je last hebt van een infectie worden de binnendringende bacteriën aangevallen door de witte bloedlichaampjes die je lichaam erop af stuurt. Je lichaam zet nog een andere reactie in werking en dat is een beschermende kapsel van bindweefsel om de infectie heen waardoor de bacteriën worden opgesloten. Doordat er door je lichaam continu witte bloedlichamen naar de holte worden gestuurd zien we de holte langzaam groter worden door de pusvorming.

Symptomen abces

Wanneer bovenstaande proces van het bestrijden van een infectie voltooid is dan heb je in feite te maken met een rijp abces. Uiteindelijk zal het abces als vanzelf open knappen omdat de druk simpelweg te groot wordt en er een zwakke plek gaat ontstaan. Zolang het abces niet open barst en van de pus afkomt kan en zal het abces niet genezen. littekens na een abces uitknijpenWanneer het dan ook te lang duurt voordat een abces open knapt kan een medische ingreep door bijvoorbeeld de arts, huisarts, dermatoloog of tandarts noodzakelijk zijn om het abces te laten genezen. Een medische ingreep bij een abces kan het inprikken zijn met een naald of het maken van een incisie waarna het abces gedraineerd wordt.

Waar komen abcessen voor

Abcessen komen het meeste voor op en tussen je billen, het zogenaamde zitvlees, en aan het tandvlees en de vingers. Ook ergens anders kun je last krijgen van een abces, zoals in de nek en onder de oksels in de nabijheid van de zweetklieren. Verder kunnen ze voorkomen op bijvoorbeeld je benen, in huidplooien of op je rug. Net als steenpuisten worden ze ook vaker gezien op de behaarde gebieden van het lichaam. Uiteraard zijn ze bijzonder vervelend, pijnlijk en ook nog eens ontsierend om te hebben.

 

Abcessen voorkomen en behandelen

Abcessen ontstaan in veruit de meeste gevallen door een slechte wondhygiëne. Wanneer je dan ook last hebt van wondjes of wonden is het verstandig deze goed te desinfecteren en om er vooral niet aan te gaan zitten met je vingers. Ditzelfde geldt wanneer je een kies hebt laten trekken, zorg ervoor dat je goed spoelt met water en niet teveel slechte voedingsmiddelen tot je neemt die negatief kunnen gaan uitwerken.

Het is daarnaast verstandig om een abces nooit zelf uit te gaan knijpen en al helemaal niet wanneer deze nog niet rijp is. Het beschermede kapsel dat je lichaam om het abces heeft aangebracht kan dan ernstig beschadigd raken en naar binnen toe barsten waardoor de pus en etter in je bloedbaan terecht kan komen. Eveneens maak je door vroegtijdig knijpen de kans op zware littekenvorming onnodig groter.

Knijp abcessen uit of laat deze uitknijpen wanneer het ze daar helemaal rijp voor zijn. Dit zie je in de meeste gevallen aan de vorming van een zwakke plek op het abces die makkelijk te doorbreken is van binnen uit. Je kunt zelf het abces uitknijpen maar zorg er wel voor dat je zorgt voor een goede desinfectie en voor een regelmatige verversing van het gebruikte verband. Vertrouw je het niet jezelf toe dan kun je voor het uitknijpen van een abces altijd bij je huisarts terecht. Blijft na het uitknijpen van het abces de ontsteking bestaan dan zal je ook een afspraak moeten maken bij de huisarts of dermatoloog.

Voedingsadvies en abcessen

De vorming van een abces of meerdere abcessen kan veroorzaakt worden door een matig tot slecht voedingspatroon met te weinig vitamines en mineralen. Probeer je dieet eens onder de loep te nemen en pas deze waar nodig aan om je weerstand systematisch op te bouwen zodat je lichaam sterker wordt en abcessen zelf kan voorkomen of sneller kan bestrijden. Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met alle vormen van suikers en verzadigde vetten. Wanneer ik deze teveel consumeer merk ik direct dat ik meer last krijg van abcessen, steenpuisten of puisten.

Rijpen van een abces versnellen

De rijping van een abces kun je versnellen door het aanbrengen van afgewisseld van elkaar warme en koude kompressen. Ook een kompres van uien kan helpen om het proces te versnellen. Zelf heb ik ook de ervaring dat het gebruik van Tea Tree Olie, Aloë Vera of magnesium olie het proces adequaat versneld en zorgt dat ik sneller en met minder complicaties van een abces af kan komen.

Abces

Wat is een abces?

Een abces is een met pus gevulde holte of zwelling die overal in ons lichaam kan voorkomen, hierbij kun je denken aan je mond, de liezen, in de kaak of in de buik. Abcessen kunnen ook ontstaan rond de anus. Wanneer je last krijgt van een abces bij de anus dan wordt dit ook wel een perianaal abces of fistel genoemd.

Wanneer we het over een abces hebben kunnen we onderscheid maken in een “warm” abces of een “koud” abces. Wanneer je last hebt van een warm abces dan is er sprake van een onderhuidse ophoping van pus en etter waarbij de huid rood van kleur wordt. klein abces of cyste laten behandelenWarme abcessen komen vaak voor op het tandvlees en in de keel. Wanneer een abces zich op de keelamandelen bevindt dan praten we over een peritonsillair abces. In dat geval zijn meestal de amandelen ontstoken. Een “koud” abces is een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door tuberculose. Omdat tuberc

ulose nauwelijks tot niet meer voorkomt is dit abces een echte uitzondering.

Oorzaak van een abces

Een abces krijgt de kans om zich te ontwikkelen wanneer weefsel (bijvoorbeeld huidweefsel) wordt geïnfecteerd door een bacterie, een parasiet of een andere lichaamsvreemde stof. Ons immuunsysteem gaat het geïnfecteerde gebied verdedigen door er witte bloedlichaampjes op af te sturen die de infectie moeten verwijderen. Bij dit gevecht tussen de infectie en de witte bloedcellen vallen slachtoffers en in dit geval hebben we het dan over pus en etter. Omdat ons immuunsysteem een kapseltje vormt om de infectie gaat deze pus en etter zich ophopen zodat het nergens heen kan en zo ontstaat een abces of met andere woorden een etterbuil.

Wanneer er sprake is van een ontstekingsziekte zoals de ziekte van Crohn dan kan dit ook zorgen voor abcessen.

Pampers

Symptomen van een abces of abcessen

Wanneer je last hebt van een abces dan krijg je meestal last van de volgende klachten en symptomen:

 • Zwelling van de getroffen plek
 • Koortsig/warm gevoel rond het abces
 • Roodgekleurde omliggende huid
 • Koorts en misselijkheid
 • Transpiratie
 • Een algeheel gevoel van ziek zijn

Abces

Een abces wordt in de volksmond ook wel een etterbuil genoemd en zoals we al eerder hebben gelezen is een abces een kleine holte die gevuld is met etter of pus. Deze holte is nieuw en dat wil zeggen dat deze nog niet eerder bestaan heeft. Het kapseltje om de holte heet met de medische benaming een capsula en de pus en etter die zich hierin ophoopt bestaat uit dode bacteriën, witte bloedcellen en andere weefsel resten. Een abces kan ontstaan door plaatselijke stoornissen in de bloedvat-voorziening of oor de inwerking van verschillende schadelijke stoffen maar in veruit de meeste gevallen ontstaat een abces door het binnendringen van bacteriën of andere gevaarlijke en schadelijke micro-organismen in een weefsel of een orgaan. Wanneer dit gebeurt ontstaan er afweerreacties in ons weefsel. Bacteriën kunnen binnendringen door natuurlijke lichaamsopeningen of door bijvoorbeeld schade aan de huis. Ook kan dit gebeuren door de slijmvliezen van ons darmstelsel of ons ademhalingssysteem. Ons bloedstroom kan de bacteriën vervoeren naar inwendige organen in ons lichaam.

Immuunsysteem en afweer bij een abces

Normaal gesproken is ons afweersysteem in staat om snel af te rekenen met de schadelijke bacteriën die ons lichaam binnen gedrongen zijn. Ons lichaam heeft daarvoor 2 wapens die het in de strijd kan gooien. In het eerste geval zijn dat de witte bloedcellen die de schadelijke bacteriën en micro-organismen onschadelijk maken en daarnaast zijn er de afweerstoffen die een vernietigend effect hebben op de schadelijke micro-organismen. Wanneer ons afweersysteem moeite heeft met de strijd tegen de bacteriën omdat het niet sterk genoeg is bestaat de kans dat er een abces ontstaat. De schadelijke micro-organismen en bacteriën doden veel witte bloedcellen en er vindt dan weefselversterf of afsterving van weefsel plaats wat etter in pus vormt die zich ophoopt. Wanneer dat gebeurt heeft ons afweersysteem nog een truc in huis, er wordt een kapseltje gevormd om de infectie heen die als het ware een barrière vormt zodat verdere besmetting van ons lichaam wordt voorkomen.

Oppervlakkige of inwendige abcessen

Afhankelijk van waar een abces zich vormt spreken we van een oppervlakkig abces of een inwendig abces. Van een oppervlakkig abces is sprake wanneer bacteriën binnendringen in onze huid of het daaronder gelegen weefsel. Meestal gebeurt dit door de bacteriën die we kennen als stafylokokken en streptokokken. Deze vorm van ontsteking kan zich verder naar binnen uitbreiden en de symptomen zijn een rode, warme of koortsige en pijnlijke zwelling.

Een inwendig abces kan voorkomen in de wand van een orgaan of in een orgaan zelf. Een pijnlijk bekend voorbeeld hiervan is de blindedarmontsteking die zich kan ontwikkelen tot een abces. Groot gevaar bij deze inwendige abcessen is de reële kans dat ze kunnen doorbreken naar de buikholte en daar een buikvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Warme of koude abcessen

Naast het onderscheid tussen oppervlakkige of inwendige abcessen kan er ook een onderscheid gemaakt worden tussen een “warm” abces of een “koud” abces. Bij een warm abces is sprake van een pijnlijke en koortsige zwelling die ontstaat door de ontsteking. Ziekteverschijnselen daarbij zijn koorts en een algeheel van malaise of ziek zijn. Bij een “koud” abces blijven de ontstekingsverschijnselen achterwege en ziet de zwelling er blauwrood uit.

Abces behandelen

Wanneer we het hebben over de behandeling van abcessen is antibiotica in veel gevallen een onmisbaar medicijn. Wanneer de etter en pus die zich heeft opgehoopt niet kan ontsnappen vindt er ook geen genezing plaats. Een doorbraak of het openknappen van een abces gebeurt vaak spontaan maar soms is een beetje hulp van de arts noodzakelijk door een incisie of een punctie. In de meeste gevallen zal de arts het niet aan laten komen op een natuurlijke of spontane doorbraak van abcessen vanwege het gevaar dat de ontsteking naar binnen toe kan slaan. Bij bijvoorbeeld een middenoorontsteking of kaakontsteking liggen de hersenen te dichtbij en is het bijzonder gevaarlijk.

Behandeling van een abces

Wanneer je last krijgt van een abces ga je naar de huisarts voor een consult. Een abces uitknijpen is gevaarlijk en moet je niet zelf doen. Abcessen uitknijpen vraagt om de hulp van een specialist. De behandeling van een abces kan met medicijnen zoals antibiotica en door middel van het inprikken of de punctie door de huisarts.

Wikipedia abces

Hieronder kun je lezen wat Wikipedia zegt over een abces:

Een abces is een hoeveelheid pus (etter) in een niet eerder bestaande holte. Etter in een wel van tevoren bestaande holte (galblaas, pleuraholte) heet empyeem.

Abcessen zijn meestal altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en zorgen daarmee voor het afsterven van cellen op die plaats en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter. Etter bestaat uit vervloeide dode weefselcellen, levende en dode bacteriën en dode witte bloedcellen, vooral macrofagen.

Abcessen kunnen overal op en in het lichaam voorkomen. Sommige delen worden echter relatief vaker getroffen door abcessen.

Vitamines en supplementen online kopen

Waar komen abcessen voor:

 • Abces tanden gebit, de tandarts en de kaakchirurg krijgen relatief vaak met abcessen te maken met abcessen
 • Abces keel-neus-oor, op KNO-gebied komt het peritonsillair abces, een complicatie van ontstoken amandelen, relatief vaak voor. Ook in en rond de gehoorgang treden wel eens abcessen op.
 • Borstabces, bij vrouwen komen abcessen van de borstklier geregeld voor, met name bij zogende vrouwen.
 • Abces Hersenen, zeldzaam maar levensgevaarlijk. Vaak door doorbraak van een infectie elders in de schedel, zoals vanuit een neusbijholte of vanuit het mastoïd.
 • Abces Huid, in de huid komen zeer vaak abcessen voor, heel veel mensen hebben wel eens een steenpuist gehad. Andere vormen van abcessen zijn bijvoorbeeld hydradenitis suppurativa, abcessen na verwondingen en abcessen door geïnfecteerde en ontstoken atheroomkysten.
 • Abces Buik, ontstoken buikorganen kunnen tot abcessen leiden
 • Abces Anus, rond de anus treden vaak perianale abcessen op.
 • Abces geslachtsorganen, bij mannen ontstaan er wel eens abcessen in de huid van het scrotum; bij vrouwen vrij geregeld in en om de schaamlippen.
 • Abces ooglid, hordeolum en chalazion zijn twee soms in abcesjes uitmondende aandoeningen van de oogleden.

Lees meer over een haarnestcyste of een lipoom (vetbult)