Abces

Wat is een abces?

Een abces is een niet eerder bestaande holte die is gevuld met pus en etter, deze pus en etter is een vloeibare en smerig gekleurde massa die bestaat uit weefselresten (afgestorven door necrose), bacteriën en witte bloedlichaampjes. Wanneer je last hebt van een infectie worden de binnendringende bacteriën aangevallen door de witte bloedlichaampjes die je lichaam erop af stuurt. Je lichaam zet nog een andere reactie in werking en dat is een beschermende kapsel van bindweefsel om de infectie heen waardoor de bacteriën worden opgesloten. Doordat er door je lichaam continu witte bloedlichamen naar de holte worden gestuurd zien we de holte langzaam groter worden door de pusvorming. Een abces verwijderen is lastiger dan bijvoorbeeld het uitknijpen van een puistje. Helemaal bij een inwendig abces is het verwijderen moeilijk en is een medische behandeling noodzakelijk.

abces, abcessen, abces uitknijpen, abces symptomen

Symptomen abces

Wanneer bovenstaande proces van het bestrijden van een infectie voltooid is dan heb je in feite te maken met een rijp abces. Uiteindelijk zal het abces als vanzelf open knappen omdat de druk simpelweg te groot wordt en er een zwakke plek gaat ontstaan. Zolang het abces niet open barst en van de pus afkomt kan en zal het abces niet genezen. Wanneer het dan ook te lang duurt voordat een abces open knapt kan een medische ingreep door bijvoorbeeld de arts, huisarts, dermatoloog of tandarts noodzakelijk zijn om het abces te laten genezen. Een medische ingreep bij een abces kan het inprikken zijn met een naald of het maken van een incisie waarna het abces gedraineerd wordt.

abces, abcessen, abces uitknijpen, abces symptomen

Waar komen abcessen voor

Abcessen komen het meeste voor op en tussen je billen, het zogenaamde zitvlees, en aan het tandvlees en de vingers. Ook ergens anders kun je last krijgen van een abces, zoals in de nek en onder de oksels in de nabijheid van de zweetklieren. Verder kunnen ze voorkomen op bijvoorbeeld je benen, in huidplooien of op je rug. Net als steenpuisten worden ze ook vaker gezien op de behaarde gebieden van het lichaam. Uiteraard zijn ze bijzonder vervelend, pijnlijk en ook nog eens ontsierend om te hebben.

abces, abcessen, abces uitknijpen, abces symptomen

Abcessen voorkomen en behandelen

Abcessen ontstaan in veruit de meeste gevallen door een slechte wondhygiëne. Wanneer je dan ook last hebt van wondjes of wonden is het verstandig deze goed te desinfecteren en om er vooral niet aan te gaan zitten met je vingers. Ditzelfde geldt wanneer je een kies hebt laten trekken, zorg ervoor dat je goed spoelt met water en niet teveel slechte voedingsmiddelen tot je neemt die negatief kunnen gaan uitwerken.

Het is daarnaast verstandig om een abces nooit zelf uit te gaan knijpen en al helemaal niet wanneer deze nog niet rijp is. Het beschermede kapsel dat je lichaam om het abces heeft aangebracht kan dan ernstig beschadigd raken en naar binnen toe barsten waardoor de pus en etter in je bloedbaan terecht kan komen. Eveneens maak je door vroegtijdig knijpen de kans op zware littekenvorming onnodig groter.

Knijp abcessen uit of laat deze uitknijpen wanneer het ze daar helemaal rijp voor zijn. Dit zie je in de meeste gevallen aan de vorming van een zwakke plek op het abces die makkelijk te doorbreken is van binnen uit. Je kunt zelf het abces uitknijpen maar zorg er wel voor dat je zorgt voor een goede desinfectie en voor een regelmatige verversing van het gebruikte verband. Vertrouw je het niet jezelf toe dan kun je voor het uitknijpen van een abces altijd bij je huisarts terecht. Blijft na het uitknijpen van het abces de ontsteking bestaan dan zal je ook een afspraak moeten maken bij de huisarts of dermatoloog.

abces, abcessen, abces uitknijpen, abces symptomen

Voedingsadvies en abcessen

De vorming van een abces of meerdere abcessen kan veroorzaakt worden door een matig tot slecht voedingspatroon met te weinig vitamines en mineralen. Probeer je dieet eens onder de loep te nemen en pas deze waar nodig aan om je weerstand systematisch op te bouwen zodat je lichaam sterker wordt en abcessen zelf kan voorkomen of sneller kan bestrijden. Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met alle vormen van suikers en verzadigde vetten. Wanneer ik deze teveel consumeer merk ik direct dat ik meer last krijg van abcessen, steenpuisten of puisten.

Rijpen van een abces versnellen

De rijping van een abces kun je versnellen door het aanbrengen van afgewisseld van elkaar warme en koude kompressen. Ook een kompres van uien kan helpen om het proces te versnellen. Zelf heb ik ook de ervaring dat het gebruik van Tea Tree Olie, Aloë Vera of magnesium olie het proces adequaat versneld en zorgt dat ik sneller en met minder complicaties van een abces af kan komen.

Perianaal abces

Wat is een perianaal abces en hoe wordt een perianaal abces behandeld of verwijderd. Wat kun je zelf doen als je last hebt van een perianaal abces en welke medicijnen worden voorgeschreven bij de behandeling van een perianaal abces.

Een perianaal abces is een andere benaming voor een perianale fistel of gewoonweg de een fistel.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Pampers

Wat is een perianaal abces?

Een perianaal abces is een bacteriële ontsteking van meestal een kliertje in of rond de anus. Deze ontsteking kan zich in zwaardere gevallen ook nog eens uitbreiden naar de huid rond de anus. Doordat er zich een ontsteking vormt komt er pus en etter vrij die zich gaat ophopen in een holte. Symptomen bij een perianale fistel of een perianaal abces zijn meestal een pijnlijke zwelling in de buurt van de anus en de billen.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Wat is een perianale fistel?

Wanneer je last hebt van een fistel bij de anus die we ook wel een peri-anale fistel of fistula noemen dan is er een gangetje/kanaaltje ontstaan tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. In vrijwel de meeste gevallen is er eerst een ontsteking geweest die we zoals hierboven beschreven een perianaal abces noemen dat geopereerd is geweest. Geschat wordt dat bij ongeveer 30% van de perianale abcessen een fistel ontstaat.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Perianaal abces diagnose

Wanneer je last hebt van een abces rond of in de anus dan is een afspraak bij de arts om deze te behandelen noodzakelijk. Wanneer er geen duidelijke uitwendige symptomen van een abces zijn kan de (huis)arts de diagnose bevestigen door de anus inwendig te onderzoeken. Wanneer de arts een pijnlijke zwelling constateert kan de diagnose van een perianaal abces gesteld worden.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Behandeling van een perianaal abces

Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan kom je in een pijnlijke stroomversnelling bij de chirurg terecht. De gebruikelijke behandeling van een abces bij of aan de anus bestaat namelijk uit een operatie waarbij het abces wordt opengelegd en de pus en etter wordt verwijderd. Deze ingreep gebeurt uiteraard onder verdoving. De ingreep zal in veruit de meeste gevallen in het ziekenhuis worden uitgevoerd waardoor je ook opgenomen wordt. De operatie zelf gebeurt door de chirurg met gedeeltelijke anesthesie of volledige anesthesie. De ingreep zelf is volledig pijnvrij maar de periode na de operatie is bijzonder vervelend op verschillende manieren.

De wond zal na de operatie opengehouden worden zodat de ontsteking de ruimte krijgt om volledig naar buiten toe te verdwijnen. Ook zal de wond regelmatig gespoeld moeten worden om alle etter weg te krijgen. In mijn geval was de wond vrij fors en werd deze in eerste instantie opengehouden door er watten in te leggen die de volgende dag verwijderd moesten worden. Door de wond open te houden kan deze van binnenuit gaan helen en dichtgroeien is de gedachte achter de behandeling.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Complicaties na een perianaal abces

Ook al wordt de behandeling nog zo goed en zorgvuldig uitgevoerd, er is altijd kans op complicaties. Wanneer het abces niet volledig is verdwenen of terugkeert kunnen er fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke gangen waardoor de pus en etter vrij heen en weer kan lopen. Deze kananalen zijn in sommige gevallen bijzonder lang.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Abces zelf behandelen

Wanneer je last hebt van een abces is het daarom belangrijk te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en een goede weerstand. Dit betekende in mijn geval dat ik ben overgestapt op gezonde voeding en veel water in plaats van suikerhouden frisdrank en dat ik ben gestopt met het drinken van alcohol en roken. Hoewel dit gevoelsmatig geen pretje was bleek in de praktijk wel dat ik geen last meer kreeg van een fistel. Terwijl ik daarvoor in totaal drie keer ben behandeld door de chirurg aan een perianaal abces en fistels.

Zoals al eerder gezegd kun je behalve zorgen voor een goed immuunsysteem weinig doen om een perianaal abces of een fistel te behandelen. Natuurlijk kan de arts in combinatie met de ingreep medicijnen zoals antibiotica voorschrijven. Denk je last te hebben van deze bijzonder vervelende aandoening dan is de enige oplossing een bezoek aan de (huis)arts.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

Symptomen van een fistel

Wanneer je last krijgt van een fistel dan merk je dit door het verlies van etter en pus ergens op of tussen de billen. Een vochtige plek in het ondergoed is hier meestal het resultaat van. Wanneer je op zoek gaat naar de opening dan zie je vaak een bultje dat lekt. Het kan zelfs lijken op een puist of puistje op of tussen de billen.

perianaal abces, perianale abcessen, perianale fistel, fistel, fistula, fistels, abces aan de anus

De behandeling van een perianaal abces of fistel

Een fiste gaat eigenlijk nooit van zichzelf weer over. In simpelweg alle gevallen zal een perianale fistel altijd geopereerd moeten worden. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk door de chirurg die allemaal onder narcose of plaatselijke verdoving worden uitgvoerd. Een fistel komt vrijwel altijd voort uit een niet goed genezen perianaal abces.

https://www.youtube.com/watch?v=8wih8F2w9JE

Vitamines en supplementen online kopen